Kære mand: Tag hjem

DEBATINDLÆG. Det er mændene, der skal tage næste skridt i kampen for ligestilling på det danske arbejdsmarked, mener Krifa-formand. 

Af Søren Fibiger Olesen, formand i Krifa 

Kære mand

Indlægget her er ikke ment som en nedgørelse eller en måde at give dig skyldfølelse. Det er ment som en opfordring – en venlig en af slagsen.  

For jeg tror, at der er brug for, at vi ændrer noget i forholdet mellem mænd og kvinder på jobbet. Og her har vi alle et ansvar. 

Men eftersom alt her på Kvindernes Kampdag bliver rettet mod kvinderne, vil jeg i stedet rette mit fokus på dig, kære mand.  

Hvad vælger du: Karriere eller familie?

Vi har nemlig et problem. Vi har stadig ikke ligestilling på arbejdsmarkedet, selvom vi skriver 2018. 

I diverse statistikker kan vi læse, at det oftest er kvinderne, der går på deltid. Kvinderne, der tager barsel. Og oftest kvinderne, der bliver valgt fra til bestyrelsesposterne.  

Mon ikke der er en sammenhæng? At kvinderne netop har sværere ved at komme til tops, fordi det oftest er dem, der tager barsel eller er på deltid? 

Det falder jo igen tilbage på det evindelige karriere-eller-familie-dilemma, som jeg tror, mange kvinder ofte udsættes for. Og jeg forstår ikke, hvorfor det skal være et enten eller. 

For der burde ikke være forskel på, om man er mor med karriere eller far med karriere. Men det er der mange steder. 

Det kommer til udtryk, når journalisten kun spørger den kvindelige politiker, hvordan hun balancere familieliv og arbejde (og ikke den mandlige, selvom han ofte også har svært ved at få det til at hænge sammen). Og når der kigges misbilligende på den mor, der henter sit barn i vuggestuen senere end kl. 14.30. Og når der rynkes på næsen af den kommende far, der ønsker barsel. 

Den pressede børnefamilie 
Vi har alle sammen et ansvar for at gøre op med de fastgroede normer om, at kvinder skal vælge mellem familie og karriere. Men der er også nogen, der skal give rammerne til, at hun ikke behøves at vælge mellem de to. 

Og det er her, du som mand kommer ind i billedet.  

For selvom der de senere år er flere og flere mænd, der tager barsel, er det stadig ikke nok. Danske mødre tager i gennemsnit ti gange så lang orlov som fædrene. Det er også oftest kvinderne, der tager barnets første sygedag og står for de huslige pligter. Ligesom kvinder i langt højere grad end mænd arbejder på deltid. 

Trives man fint i familien med den opdeling, skal man selvfølgelig blive ved med det. Men noget tyder på, at både mor og far er pressede. At børnefamilierne er pressede. Og at det ikke kun går ud over begge forældres balance, men også kvindens karriere. 

Flere mænd på barsel

Nu kommer det jo hurtigt til at lyde som om, at barsel, barnets første sygedag og deltidsarbejde er sure pligter, som fædrene skal aflaste mødrene fra. Men det mener jeg på ingen måde. 

Som bedstefar ved jeg selv, hvor vigtig tiden med de små er. Hvor meget værdi det giver mig. Og hvor afgørende især de første år er. 

Derfor opfordrer jeg til, at flere mænd tager mere del i både barsel, huslige pligter og barnets første sygedag. Ikke fordi staten siger det, men fordi det er med til at sikre familiens balance. Og fordi du, kære mand, på den måde rykker ved de fastgroede normer om, at det er mor, der tager barsel, og far der tjener pengene. 

Jo, vi er kommet et langt stykke i 2018. Men vi er der ikke endnu!

Debatindlægget er sendt til Jyllands Posten 28. februar 2018.

Kontakt

Fie Rødkjær Møller, Pressekoordinator, tlf. 5138 1898, frn@krifa.dk 

Find andre pressekontakter her

Find pressebilleder her