Puslespil: Kollegerne gør os mere effektive

Ny rapport: Kollegerne gør os mere effektive

For sjette år i træk kortlægger Krifa danskernes arbejdslyst, og den nye rapport har i år et særligt fokus på kollegerne. De er en vigtig brik i vores arbejdslyst, og det mærker mange nok i særlig grad netop nu, lyder det fra Krifas formand

God Arbejdslyst Indeks 2020, som Krifa og Videncenter for God Arbejdslyst står bag sammen med Kantar Gallup, er på gaden. Rapporten kortlægger danskernes arbejdslyst, og i år viser den, at danskerne trives bedre i 2020, end de gjorde i 2019. Den generelle arbejdslyst er steget tre point og scorer 75 point på en skala fra 0 til 100. Samtidig viser undersøgelsen, at kollega-faktoren er rekordhøj i år med 77 point.

- Årets undersøgelse viser, at danskerne har det rigtig godt med deres kolleger. Det er meget positivt, for kolleger er en af de syv faktorer, der betyder allermest for arbejdslysten. Vi bruger normalt også de fleste af døgnets vågne timer sammen med kollegerne, så det er vigtigt med gode relationer, siger Søren Fibiger Olesen, formand i Krifa.

Et godt kollegaskab bidrager også til produktiviteten, for 42 procent af danskerne oplever, at kollegerne bidrager til, at de opnår bedre resultater på deres arbejde, end de ellers ville have gjort.

- Selv om mange af os måske har vænnet os til at arbejde hjemme, så viser årets Indeks virkelig, hvor godt det bliver for mange af os at komme tilbage til kollegerne, siger Krifa-formanden.

Væk med de dovne

Ifølge årets God Arbejdslyst Indeks 2020 mener mere end halvdelen af danskerne, at kollegerne er en afgørende årsag til, at de bliver i deres nuværende job, og 66 procent siger, at kollegerne i høj grad bidrager til deres lyst til at gå på arbejde.

Kollegerne kan bidrage til at forbedre vores trivsel, som tallene fra undersøgelsen viser, men de kan også forværre den.

Hver sjette dansker ville fyre en eller flere af deres kolleger, hvis de kunne, viser årets undersøgelse. Heraf siger mere end halvdelen, at det primært er, fordi de er dovne og lægger en ringe arbejdsindsats.

- Det understreger, hvor væsentligt og nødvendigt det er, at ledere og arbejdspladser investerer i at styrke relationerne. Det er med til at øge arbejdslysten, og der er en klar sammenhæng mellem god arbejdslyst og færre sygedage, godt helbred, mindre stress og fastholdelse af gode medarbejdere. Der findes efterhånden ikke argumenter for, hvorfor medarbejdernes trivsel ikke har topprioritet, fastslår Krifas formand Søren Fibiger Olesen.

Fakta

• 3.324 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget i årets undersøgelse.

• Rapporten undersøger danskernes generelle arbejdslyst, og i år er der et særligt fokus på kollega-faktoren. Derudover er mening, resultater, mestring, medbestemmelse, ledelse og balance identificeret som de væsentligste faktorer for arbejdslysten.

• Indekset giver et unikt indblik i danskernes arbejdslyst, og Videncenter for God Arbejdslyst er de første i Danmark, der sætter arbejdslysten på formel på denne måde. • God Arbejdslyst Indeks blev udgivet for første gang i 2015 og hvert år lige siden. Find årets indeks her: krifa.dk/indeks

        Publiceret 14.05.2020