Fagforening vil tage gennemgribende opgør med beskæftigelsesindsatsen.

Ny undersøgelse om fagforeningspres: 350.000 lønmodtagere har oplevet det på egen krop

350.000 danskere har oplevet fagforeningspres inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse. Det er en trussel mod danskernes frie valg, mener Krifa-formand Eik Dahl Bidstrup

En ny undersøgelse viser, at der stadig er store udfordringer med trivsel og frihed på det danske arbejdsmarked.

Mere end hver ottende lønmodtager - som svarer til 350.000 – har oplevet fagforeningspres inden for de seneste 12 måneder, og halvdelen af disse angiver, at de har følt sig pressede til at være medlem af en bestemt fagforening. Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har foretaget på vegne af Krifa.

Det overrasker ikke Krifa-formanden Eik Dahl Bidstrup, men det bekymrer ham:

- Vi må som samfund aldrig tillade, at der er mennesker, som mobbes eller på anden måde presses, chikaneres eller diskrimineres, fordi de bruger deres grundlovssikrede ret til frit at vælge en fagforening. Det er dybt bekymrende, og det må ikke være noget, som beskæftigelsesministeren sidder overhørig.

Langt flere bliver mobbet end først antaget

Mere end 10.000 danske lønmodtagere er blevet mobbet inden for det seneste år, fordi de har brugt deres frie ret til at være medlem af lige præcis den fagforening, de ønsker ifølge den nye undersøgelse. Det er tusinder flere, end VIVE og Beskæftigelsesministeriets undersøgelse viste i foråret sidste år.

- Det er jo meget bekvemt for beskæftigelsesministeren, at VIVE-undersøgelsen blev foretaget, mens hundredetusinde danskere var hjemsendt på grund af Corona. Det, vi hører fra medlemmer, og som vi kan se i den nye undersøgelse, er, at presset, chikanen og mobningen ofte sker på selve arbejdspladsen, lyder det fra Eik Dahl Bidstrup.

- At blive frosset ude af fællesskabet, at spise frokost alene, at kolleger nægter at hjælpe, at de taler grimt til én. Det er klart, at det vil opleves i mindre grad i en periode, hvor man slet ikke er på arbejdspladsen, fortsætter han.

Danskernes trivsel og frihed skal sikres

I Krifa arbejder man for, at danskernes ret sikres i praksis.

- Det er tydeligvis ikke nok, at Menneskerettighedsdomstolen slog fast i 2006, at danskerne har ret til frit at vælge fagforening – hvis nogen overhovedet. Lige nu er danskernes rettigheder sikret ved ansættelse og afskedigelse. Men der er frit spil under ansættelse. Og det er det, flere end 10.000 danskere mærker på egen krop i form af mobning, siger formanden for Krifa og fortsætter:

- De danske lønmodtagere fortjener, at politikerne smøger ærmerne op og får ændret Foreningsfrihedsloven. Ingen skal frygte for deres trivsel under ansættelse, fordi de bruger deres ret til frit at vælge forening.

Publiceret 7. januar 2022