Ny undersøgelse: Nyuddannede frygter første arbejdsdag
Det er ifølge Rasmus Højbæk, erhvervspsykolog i Krifa, også en tendens, de oplever i fagforeningen blandt nyuddannede medlemmer.
- Der er et hav af forskellige uddannelser at vælge imellem her i Danmark, men det er ikke altid lige nemt at gennemskue, hvilke jobstillinger den enkelte uddannelse egentligt giver adgang til på den anden side af studielivet. Der er ikke nødvendigvis en stilling, der hedder det samme som ens uddannelse, men det betyder ikke, at der ikke er brug for én, siger Rasmus Højbæk.
Ukendt terræn
Det kan være et stort skridt at gå fra skolens trygge rammer og studiekammeraternes velkendte ansigter til det ubekendte arbejdsmarked og nye kolleger – og ifølge undersøgelsen er det da også næsten 4 ud af 10, der er bekymret for ikke at passe ind på deres nye arbejdsplads.
Erhvervspsykologen Rasmus Højbæk fortæller, at det er helt naturligt at være usikker på det ukendte, men der er nogle ting, man selv kan gøre for at forberede sig på voksenlivet. Han har tre gode råd til de unge:
1.Det er naturligt at være usikker. Det er først og fremmest vigtigt at slå fast, at du er på ukendt terræn, og du er på studiet for at lære. Det er helt normalt, at du ikke er 100 procent sikker på, hvad dine kompetencer er, og hvordan de kommer i spil i et job – også når du nærmer dig afslutningen på studiet. Hvil i, at flere døre er åbne, og du ikke ved, hvad fremtiden bringer. Du er nødt til at gøre dig nogle erfaringer, inden du kan afgrænse dine valg. Når du begynder i dit første job, kan det hjælpe at huske på, at dine mere erfarne kolleger også kan være usikre over, at du kommer med helt ny og opdateret viden, som de ikke har.
2.Gå på jagt efter et studiejob. Du skal ud og gøre dig nogle erfaringer, få en fornemmelse for arbejdsmarkedet, og hvad det vil sige at være en del af en arbejdsplads. Et studierelevant job kan give et indblik i hvilket arbejde, du potentielt kan gå efter, når du bliver færdig – og det kan være med til at gøre dig klogere på, hvad, du synes, er spændende. Det giver stadig stor værdi, selvom jobbet ikke er studierelevant – det hele er med til at give dig erfaring, som kan ruste dig til livet på den anden side af studiet.
3.Kontakt tidligere studerende, der er i job. De kan give dig en fornemmelse af, hvad din uddannelse bl.a. kan føre til – og måske inspirere dig til at gå en anden vej, end du havde regnet med. Spørg fx ind til, hvad de arbejder med, hvad deres stillingbetegnelse er, hvilke kompetencer fra studiet de bruger, og hvordan de fandt ud af hvilke job, de ville søge, efter studiet var slut. Du kan fx finde frem til nogle via netværk; Det kan være en tidligere tutor eller din studievenindes kæreste, der har læst det samme som dig. Der findes måske også en Facebook-gruppe for tidligere studerende, hvor du kan række ud.
Publiceret 7. november 2019