Vi må ikke glemme SAS-sagen
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg i årevis har drømt om, at medierne fik øjnene op for, hvor meget fagforeningspres og -tvang der foregår på de danske arbejdspladser. For et års tid siden kørte Jyllands-Posten en serie om emnet med grove eksempler. Det var dog først, da sagen om de strejkende bagage-ansatte i SAS Ground Handling rullede i efteråret, at debatten for alvor kom i gang.
Var det i orden? Kan vi forstå 3F’erne? Må man bruge skældsord, når bare det handler om fagforeningsvalg? Og er det lovligt?
Jeg har stadigvæk svært ved at forstå, at en debat om fagforeningstvang er nødvendig i et land som Danmark. I hvilke andre sammenhænge ville vi diskutere, om man må mobbe og chikanere medarbejdere eller kollegaer?
Sidste år blev det tydeligt for offentligheden, hvad vi i Krifa desværre længe har vist. Der hersker en rådden kultur på mange arbejdspladser, hvor fagforeningsfrihed er en by i Rusland.
Når man som os får det ene eksempel ind efter det andet, så føles det som om, at alle ser stilletiende til, mens medarbejdere bliver truet og chikaneret for at stå ved den ret, der blev slået fast af Menneskerettighedsdomstolen i 2006. Heldigvis har den store medieopmærksomhed vist, at vi ikke er alene om forargelsen. At rigtig mange var uvidende om, hvilke metoder der stadig hersker på mange arbejdspladser i Danmark.
Jeg vil gerne minde folketingspolitikerne om SAS-sagens realiteter. Der skal undersøges, hvor udbredt den her kultur er. Krifa har jo en Wilke-undersøgelse fra 2018, som viser, at 14 procent af danskerne oplever fagforeningspres. Og jeg må desværre konstatere, at eksemplerne, vi får ind, hverken er blevet færre eller mildere på trods af den store medieopmærksomhed.
Desværre, men forståeligt nok, er det de færreste, der ønsker at stå frem, fordi det er blevet gjort tydeligt for dem, at de fx kan miste deres job. Der er hårdt brug for, at politikerne tager deres ansvar seriøst, følger op og griber ind.
Af Søren Fibiger Olesen, formand i Krifa, Klokhøjen 4, 8200 Aarhus N