Serenay Babi gående foran lejlighed

20-årige Serenay: “Jeg troede ikke, at jeg ville få brug for en fagforening”

I sit sabbatår oplevede Serenay pludselig at få brug for sin fagforening. Nu opfordrer hun andre unge til at huske at melde sig ind i en fagforening.
Dorte Toft Pedersen

Da Serenay Babi begynder på et arbejde i sit sabbatår, bliver hun rådet af et familiemedlem til at melde sig ind i en fagforening. Noget hun ikke selv havde skænket en tanke.  

Det viser sig dog at være et rigtig godt råd, da hun pludselig står i problemer på sin arbejdsplads, hvor hun ikke får udbetalt alt sin løn.  

Jeg tror ikke, at fagforening er noget, man tænker særlig meget på, når man er ung. Man tænker bare på, at man gerne vil have et arbejde og tjene penge – og ikke på, hvilke udfordringer, der kan komme i jobbet, hvor man kan få brug for en fagforening.

- Serenay Babi, lærerstuderende

For lidt i løn 

Serenay havde i en længere periode haft overarbejde i forbindelse med julen, og da hun fik sin løn, kunne hun hurtigt se, at det ikke stemte.  

- Da jeg fik min løn i slutningen af måneden, stemte den ikke overens med de timer, jeg havde arbejdet. Jeg fortalte min chef, at jeg manglede at få nogle penge udbetalt, men hun nægtede det og fortalte mig, at det var min udregning, der ikke passede, fortæller Serenay Babi.  

Serenay fortalte situationen til det familiemedlem, der havde rådet hende til at melde sig ind i en fagforening, og han sagde, at det jo netop var i en sådan situation, at hun kunne kontakte sin fagforening. Så det gjorde hun, da hun, efter flere samtaler med sin chef, havde erkendt, at hun ikke ville få lønnen ændret. 

Jeg tog kontakt til Krifa, hvor der var en rar medarbejder, der hjalp mig. Jeg fik at vide, at jeg bare skulle sende de forskellige papirer – blandt andet min kontrakt, arbejdstimer og lønseddel, og så ville han hjælpe mig med at udregne min løn.

- Serenay Babi, lærerstuderende

- Jeg tog kontakt til Krifa, hvor en rar medarbejder hjalp mig. Jeg fik at vide, at jeg bare skulle sende de forskellige papirer – blandt andet min kontrakt, arbejdstimer og lønseddel, og så ville han hjælpe mig med at udregne min løn. Allerede dagen efter fik jeg svar, og hans udregninger stemte overens med mine, fortæller Serenay Babi.

Chefen vendte på en tallerken 

Serenay kontaktede herefter sin chef endnu engang og fortalte, at hun havde talt med sin fagforening, der havde regnet sig frem til den samme løn, som hun selv var kommet frem til. Hun havde tilmed fået udregningen skriftligt, som hun sendte med til chefen. Og det gav pote.  

- Allerede dagen efter lavede min chef om på det, så jeg fik udbetalt de resterende penge med min næste løn, fortæller Serenay Babi, der var overrasket over, hvordan chefen vendte på en tallerken, fordi hun havde haft fagforeningen med.  

- Det var en meget rar proces med Krifa, hvor vi kunne tale åbent om tingene, og hvor jeg følte, at min fagforening, stod bag min ryg. Og det var dejligt, at det gik så hurtigt, så jeg kunne nå at få pengene udbetalt allerede med min næste løn, fortæller Serenay Babi. 

Serenay Babi foran sin lejlighed

Troede ikke, at hun ville få brug for en fagforening 

Før Serenay meldte sig ind i Krifa, fordi hun blev rådet til det, var hun af den opfattelse, at en fagforening var noget, man først havde, når man var færdiguddannet.  

- Jeg tror ikke, at fagforening er noget, man tænker særlig meget på, når man er ung og har sabbatår eller er studerende. Man tænker bare på, at man gerne vil have et arbejde og tjene penge – og ikke på, hvilke udfordringer, der kan komme i jobbet, hvor man kan få brug for en fagforening, siger Serenay Babi, der i dag er lærerstuderende i Aarhus. 

For Serenay var det lidt af en øjenåbner, hvad man egentlig kan bruge en fagforening til. Derfor råder hun nu også andre unge til at melde sig ind i en fagforening.   

- Jeg har faktisk også anbefalet en del af mine veninder at melde sig ind i en fagforening, da der er mange som mig, der kommer ud for ikke at få den rigtige løn i deres studiejob, siger Serenay Babi.  

Gratis fagforening og a-kasse under uddannelse

I Krifa er vi ved din side under hele din uddannelse. Du kan få hjælp til alt fra din ansættelseskontrakt og løn til udfordringer i dit studieliv som f.eks. eksamensangst og stress.