Barsel ved adoption

Du har ret til barsel ved adoption, men reglerne adskiller sig fra biologiske forældre. Din barsel starter ved afhentning af barnet, og du kan få orlov 1 eller 4 uger før afhentningen. Her kan du blive meget klogere på adoptionsorlov og de relevante regler for dig.

Hvor meget barsel har jeg ved adoption?

Du og din partner har begge ret til 24 ugers barsel efter adoptionen. Det er samme antal uger, som hvis I var barnets biologiske forældre.

Du skal holde 11 af de 24 uger selv for at bevare retten til barselsdagpenge i disse uger. De sidste 13 uger kan overdrages til din partner.

Barsel før afhentning af barnet

Ved adoption har begge forældre ret til barsel før modtagelse af barnet. Længden på barslen afhænger af, hvor I skal hente barnet, forklarer jurist i Krifa, Heidi Hovmann Nonbo, der har speciale i barselsregler.

“Hvis man adopterer et barn i Danmark, har man ret til fraværende 1 uge før modtagelsen af barnet med barselsdagpenge. Hvis man skal hente et barn i udlandet,
er udgangspunktet, at man har ret til 4 ugers fravær før modtagelsen af barnet”.


Heidi Hovmann Nonbo uddyber, at der kan være særlige omstændigheder, hvor barslen kan forlænges med yderligere 4 uger, hvis det tager længere tid at få barnet med hjem.

Barsel efter afhentning af barnet

Når I har adopteret barnet, starter de 24 ugers barsel.

Lige efter modtagelsen har begge forældre ret til 6 ugers barselsorlov med barselsdagpenge, som skal afholdes inden for de første 10 uger. 4 af ugerne kan du overdrage til din partner. Den barsel, du holder inden for de første 10 uger, skal du fortælle din arbejdsgiver om senest 4 uger før, du henter barnet.

Efter de første 10 uger kan du holde 18 ugers barsel inden for det første år efter modtagelse af barnet. 9 af ugerne kan overdrages til den anden part. Den del af barslen skal du varsle din arbejdsgiver om senest 6 uger efter, at du har hentet barnet.

Hvis du opfylder betingelserne, kan dele af eller hele barselsorloven udskydes, indtil barnet er fyldt 9 år. Her gælder de almindelige regler for barsel.

Giv besked til din arbejdsgiver 3 måneder før adoptionen

Varslingsfristen når du skal adoptere, er den samme, som hvis du var biologisk mor eller far. Senest 3 måneder før du henter barnet, skal du meddele din arbejdsgiver, at du skal adoptere og dermed på barsel.

Der kan være situationer, hvor du ikke kender det præcise tidspunkt for afhentningen. I disse tilfælde skal du melde adoptionen til din arbejdsgiver så hurtigt som muligt.

Når du adopterer, har du samme rettigheder som biologiske forældre, fortæller Heidi Hovmann Nonbo:

“Hvis man overholder fristerne, kan arbejdsgiveren ikke nægte noget. Man er beskyttet på samme måde, som hvis man selv havde født”.

Barselsreglerne gælder kun ved en juridisk adoption

Betingelserne for en rigtig adoption skal være opfyldt for, at du har ret til barsel med barselsdagpenge. Der er to muligheder for at adoptere, fortæller Heidi Hovmann Nonbo.

“Adoption er et juridisk begreb, og der er to muligheder. Enten har man adopteret igennem en organisation, der er godkendt til at forestå adoptioner, eller har man lavet en privat fremmedadoption med tilladelse fra Ankestyrelsen”.

Du kan læse meget mere om reglerne for adoption på borger.dk.

Særlige regler for offentligt ansatte ved adoption

Hvis du er ansat i kommune, region eller staten, gælder der særlige regler for barsel og løn under orlov, som kan være anderledes end de generelle regler. Her kan forældrene have ret til længere orlov med fuld løn, afhængigt af om én eller begge forældre er ansat i den offentlige sektor.

Hvis du er ansat i kommune eller region

Hvis kun én forælder er ansat i kommunen/regionen: Den forælder, der er ansat, har ret til orlov med fuld løn i:

  • Mor: 8 uger før fødsel (graviditetsorlov), 14 uger efter fødsel og 12 uger fra den 15. uge og frem.
  • Far: 2 uger efter fødsel (fædreorlov) og 13 uger fra den 15. uge og frem.

Hvis begge forældre er ansat i kommunen/regionen

Begge forældre har ret til orlov med fuld løn i:

  • Mor: 8 uger før fødsel (graviditetsorlov) og 14 uger efter fødsel.
  • Far: 2 uger efter fødsel (fædreorlov).
  • Begge: 19 uger efter fødsel, hvoraf 6 uger tildeles moren og 7 uger til faren/medmoren. De sidste 6 uger kan fordeles frit mellem forældrene.

Særligt for adoptivforældre i offentlig ansættelse

Hvis du er ansat i kommunen, regionen eller staten som adoptivforælder, gælder de samme regler som for biologiske forældre. Faren/medmoren kan dog vælge at tage de første 14 uger i stedet for moren, når barnet er modtaget.

Læs mere om reglerne for barsel som offentlig ansat

Hvis du er ansat i staten

Længden af din orlov og retten til løn afhænger af, om du eller din partner er ansat i staten. Her gælder følgende regler:

Hvis kun én forælder er ansat i staten

Den forælder har ret til orlov med fuld løn i:

  • Mor: 6 uger før fødsel (graviditetsorlov), 14 uger efter fødsel og 12 uger fra den 15. uge og frem.
  • Far: 2 uger efter fødsel (fædreorlov) og 13 uger fra den 15. uge og frem.

Hvis begge forældre er ansat i staten

Begge forældre har ret til orlov med fuld løn i:

  • Mor: 6 uger før fødsel (graviditetsorlov) og 14 uger efter fødsel.
  • Far: 2 uger efter fødsel (fædreorlov).
  • Begge: 19 uger efter fødsel, hvoraf 6 uger tildeles moren og 7 uger til faren/medmoren. De sidste 6 uger kan fordeles frit mellem forældrene.

Særligt for adoptivforældre i staten

Hvis du er ansat i staten som adoptivforælder, gælder de samme regler som for biologiske forældre. Løn under orlov gælder også her. Faren/medmoren kan dog tage de første 14 uger af orloven i stedet for moren, når barnet er modtaget.

Er du ansat i staten? Læs mere om barsel som statsansat

Forældre med nyfødt baby

Er du usikker på dine rettigheder ved adoption?

Adoption kan medføre mange spørgsmål om barsel og rettigheder. Som medlem kan du få rådgivning fra vores eksperter, så du kan få den orlov og løn, du har ret til.