to mænd i samtale mens de drikker kaffe

Alle har brug for at blive anerkendt

Hvad gør man som ledig, når man ikke har en leder og kolleger, der kan give anerkendelse? At få anerkendelse styrker selvværdet og giver motivation. Derfor skal man som ledig søge den andre steder.
Line Højen Væggemose

Har man som ledig sendt masser af ansøgninger uden overhovedet at få respons, er det svært at vide, hvorfor man ikke bliver kaldt til jobsamtale. Det kan medføre negative tanker og manglende tro på det, man kan.

- De fleste bliver usikre, når de over længere tid ikke får feedback. Som ledig er du nødt til at bede andre give dig den feedback og anerkendelse, du har brug for. Altså aktivt opsøge den, lyder opfordringen fra jobtrivselskonsulent Anette K. Bækgaard.

Det kan være grænseoverskridende at skulle bede en ven eller et familiemedlem om at læse en ansøgning, lege arbejdsgiver til en jobsamtale eller beskrive dine positive egenskaber. Men Anette K Bækgaards opfordring lyder: Gør det! Det vil ruste dig personligt og i din videre søgning efter et job.

Alle har brug for anerkendelse. Om den kommer spontant eller opfordret, har lige stor virkning.

- Anette K. Bækgaard, jobtrivselskonsulent

- Alle har brug for anerkendelse. Om den kommer spontant eller opfordret, har lige stor virkning. Anerkendelse og feedback motiverer. Desuden vil du opleve, at den energi, der er bundet i for eksempel bekymringer om, hvorvidt du er god nok, frigives til langt mere konstruktive ting, siger Anette K. Bækgaard.

Anerkendelse opbygger selvværdet

Men det kan være svært at føle sig anerkendt og værdsat, hvis man gang på gang får afslag på sine ansøgninger.

- Hvis du som jobsøgende begynder at stille spørgsmål ved dine egne evner, er det tid at opsøge anerkendelsen i dit netværk ved for eksempel at bede en ven beskrive dine stærke sider, siger Anette K. Bækgaard.

Med anerkendelsen følger en grundlæggende følelse af at være god nok som den, man er. Også selvom man i en periode er ledig.

- Det handler om at tro på sig selv. Anerkendelse opbygger dit selvværd, og den giver dig evnen til at skille enkeltpræstationer fra din værdi som menneske, forklarer Anette K. Bækgaard.

Udnyt jobsamtalen til at fortælle om dine ønsker

Det er ikke unormalt, at man til en jobsamtale får spørgsmålet: ”Hvad er en god leder for dig?” Her er det helt oplagt at sætte ord på de ønsker og behov, man har for at få respons.

- Det kan være en fordel at være på forkant, så du allerede til jobsamtalen får sagt, at du sætter pris på at blive anerkendt og få feedback, mener Anette og fortsætter:

- Ledere er ikke tankelæsere og skal kende dine behov for at kunne optimere din trivsel. Udtryk derfor frimodigt dine ønsker.

Få en jobskifte- og karrieresamtale

Skal dit arbejdsliv have en ny retning? Få sparring på hvordan, du kommer godt videre i dit arbejdsliv.