Artikel om, hvordan du finder ud af, hvilke jobs du skal søge
Forside/ Inspiration/ Jobsøgning/ Det betaler sig at være kræsen i jobsøgningen
Forside/ .../ Det betaler sig at være kræsen i jobsøgningen

Det er ok at være kræsen i jobsøgningen

Du må gerne stille krav til dit kommende job – det øger chancen for, at du får et job, du trives i. Lær her, hvordan du laver en 20/5-liste, som hjælper dig til at få styr på dine krav og brænde igennem i din jobsøgning.
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Som ledig kan det være fristende at springe på det første jobtilbud, der byder sig. Men hvis du ikke er kræsen nok, risikerer du at mislykkes i jobbet. Det mener Peter Bauer, der er partner i rekrutteringsbureauet HumanTrust A/S.

- Jeg oplever, at de ansøgere, der har helt styr på, hvad de vil have, har langt mere succes i jobsøgningen end dem, der bare gerne vil have et eller andet job. Samtidig bliver de også bedre og mere engagerede medarbejdere, fortæller han.

Ifølge ham er det derfor afgørende, at du stiller skarpt på, hvad der skal til, før du trives eller mistrives i en stilling.

20/5-listen

Peter Bauer foreslår, at man laver en 20/5-liste. Her skriver man 20 elementer, som et kommende job skal indeholde. Det kan være alt fra ønsker og krav til arbejdsopgaver, ledelsesstrategi, virksomhedens størrelse eller placering. Herefter opstiller man fem ting, som man helst vil undgå i et kommende job, for eksempel manglende indflydelse, rutineprægede arbejdsopgaver eller for lidt samarbejde mellem kolleger. Listen bruger man til at søge de jobs, som opfylder de vigtigste krav.

- Når du ved, hvad du brænder for i dit arbejde, kan du målrette din jobsøgning mere. Med 20/5-listen i baghovedet er det lettere at forudse, om jobbet er noget for dig.  

Han understreger, at selvom man muligvis afskriver sig flere jobs ved at være kræsen, giver det ikke et tab på den lange bane.

- Hvis du oplever for mange kompromiser, når du sammenholder din liste med et konkret job, skal du måske overveje, om du bør sige ja til jobbet.

Peter Bauer, partner i rekrutteringsbureau

- Hvis du oplever for mange kompromiser, når du sammenholder din liste med et konkret job, skal du måske overveje, om du bør sige ja til jobbet. Hvis du får et job, som ikke lever op til nogle af dine ønsker og krav, vil du have svært ved at trives. Og det går ud over både dig selv og arbejdsgiveren. Derfor vil du måske være jobsøgende igen kort tid efter.

Tag listen med i CV’et

Din arbejdsgiver kan også få noget ud af din 20/5-liste, og du kan med fordel medtage dele af den i dit CV. Peter Bauer mener, at listen både fortæller arbejdsgiveren noget om din arbejdsprofil og din personlighed, og den dermed er med til at danne et helhedsindtryk af dig.

- I dit CV er det vigtigt ikke kun at beskrive, hvad du har lavet i fortiden. Ved at tage dine krav til jobtrivsel med fra listen fortæller du arbejdsgiver, hvad dine ønsker til fremtiden er. På den måde skiller du dig også ud fra de andre ansøgere ved at være viljestærk og vise, at du brænder for jobbet. Og måske vil arbejdsgiver endda forsøge at imødegå dine ønsker, for det er jo en stor gevinst for jer begge, at du trives i jobbet.

Du kan læse meget mere om 20/5-listen, og hvordan du selv laver den, lige her. 

Den stor guide til CV
Her har vi samlet alt, du skal vide om at skrive et godt CV.

Dette kan også have din interesse