Kvinde fortæller om sine kompetencer
Forside/ Inspiration/ Jobsøgning/ Har nogen set mine kompetencer?
Forside/ .../ Har nogen set mine kompetencer?

Har nogen set mine kompetencer?

Kompetencer er efterhånden blevet et buzzword i jobsøgningsverdenen. Vi skal helst have så mange af dem som muligt, og det skal helst være de helt rigtige. Men hvad er en kompetence egentligt? Og hvordan finder man frem til dem?
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Kompetencer kan være en kompliceret størrelse. Vi kan hverken se dem, lugte til dem eller føle på dem. Men de er derinde et sted. De særlige færdigheder og egenskaber, som gør os dygtige til det, vi laver.  

- Kompetencer betyder ganske enkelt det, som du er god til at gøre i praksis. Og det er både fagligt og personligt. For eksempel er det en faglig kompetence at være god til at lave regnskaber, mens det er en personlig kompetence at være loyal, fortæller Marianne Tinggaard.

Som jobrådgiver i Krifa er hendes kompetencer blandt andet, at hun er imødekommende, åben og god til at rådgive – og så ved hun en masse om kompetencer.

- Jeg taler med mange mennesker, som ikke kan se deres egne kompetencer. De skriver i deres CV, at de har været fem år i butik, men nævner ikke, hvilke opgaver og ansvar de havde i butikken. Hvilke kompetencer opnåede de, og hvordan kan disse kompetencer bruges i et fremtidigt job? Det er jo det, arbejdsgiverne ser efter.

Kompe-hvad?

Et kig i ordbogen viser, at ordet kompetence kommer af fransk og latin. Direkte oversat betyder det at 'være egnet'. Kompetencer forveksles ofte med et lignende ord, nemlig kvalifikationer. Men der er forskel på de to begreber; mens kvalifikationer er det, du kan læse dig til i en bog, er kompetencer det, du rent faktisk kan gøre i praksis.
- Jeg vil faktisk sige, at kompetencerne er de vigtigste. Kvalifikationer er ofte noget, de fleste kan lære undervejs, mens dine kompetencer er det, der gør, at du kan udføre arbejdet, mener Marianne Tinggaard. Hun tilføjer, at det samtidigt gør det sværere at få øje på kompetencerne.  

- Du har jo ofte ikke papirer på dem, ligesom du har det på dine kvalifikationer. Så her handler det om at kunne se indad og reflektere over, hvor dine styrker ligger. Det kan være svært. Så for nogle er det en stor hjælp at spørge tidligere kolleger. De kan nogle gange se ting, du ikke selv kan.

Kompetencer på CV’et

Når kompetencerne er fundet, skal de skrives ind i dit CV. Og her er det vigtigt, at du fremhæver dem, der særligt passer til de jobs, du søger. Marianne Tinggaard fortæller:
-  CV’et er ikke stationært, men skal konstant tilpasses. Hvis du for eksempel søger en stilling som sælger, skal du fremhæve dine kompetencer inden for det område. Det kan blandt andet være faglige kompetencer inden for salg og personlige kompetencer i forhold til at omgås andre mennesker. Gå i dybden med dem og fortæl, hvordan du bruger dem i praksis.

Selvom man ifølge Marianne Tinggaard ikke kan have for mange kompetencer, skal man dog overveje, hvor mange man skriver på CV’et. Nævner man en lang række kompetencer, der ikke er vigtige for jobbet, stjæler de nemlig opmærksomheden fra de mere relevante.

- Fokuser din ansøgning og dit CV, så den er målrettet jobbet og viser den bedste udgave af dig selv. Selvfølgelig uden at overdrive. For du skal kunne udføre arbejdet i virkeligheden. Det er jo egentligt det, hele kompetencebegrebet handler om - at du har de her evner, som du kan bruge i praksis, og som gør dig til den helt rigtige medarbejder. 

Øvelse: Få styr på dine kompetencer

kompetencer eksempel

 
1. Noter 10 opgaver, du har udført i dine tidligere jobs. Gå gerne i detaljer og tag også mindre opgaver med.

2. Notér derefter, hvilke faglige og personlige kompetencer du brugte i de pågældende opgaver.

3. Beskriv, hvordan kompetencerne viser sig hos dig, og hvordan det kan give værdi for en ny arbejdsgiver.

Hent kompetenceøvelsen her


Dette kan også have din interesse