Foto af person, der skiller dig ud fra mængden

5 ansøgninger der skiller sig ud

Får man afslag efter afslag på sine jobansøgninger, er det måske på tide at prøve noget nyt. Jobkonsulent Lene Schou giver konkrete forslag til alternative ansøgninger, der skiller sig ud.
Dorte Toft Pedersen

- Hvis man gør, som man plejer, så bliver det, som man plejer.

Sådan lyder det fra Lene Schou, der er jobkonsulent hos Job Vision i Herning. Hun ser en masse eksempler på, at folk tager nye metoder i brug for at skille sig ud fra mængden.

De gamle floskler som ”jeg finder jobbet spændende” er yt, og ifølge jobkonsulenten er det allervigtigste at målrette ansøgningen til virksomheden og fortælle, hvilken gevinst den vil få ved at ansætte dig.

Man kan med fordel forestille sig, at man skal score en potentiel kæreste. Der går det ikke bare at sige, at man er sød, sjov og klog. Man skal vise det. Lene Schou understreger dog, at man skal være sig selv - men at det er med at skubbe til sine grænser, uanset hvor de så er.

Lene Schou giver her fem forslag til, hvad du konkret kan gøre for at skille dig ud fra de andre ansøgere og den kæmpe bunke af A4-papirer.

1. Lav flyers 

Lav små flyers, som du deler rundt i cykelkurve, i butikker, hos virksomheder osv. Man så for nyligt, hvordan det gav pote for 20-årige Mette Højmark Mikkelsen, som cyklede rundt til restauranter, supermarkeder, fitnesscentre og advokatkontorer og delte 70 ansøgninger ud. Udbyttet var 25 jobsamtaler og to deltidsjob i en sandwichbutik og en golfklub. Lene Schou foreslår også, at man udlodder et gavekort – for eksempel til en middag for to på en lækker restaurant -  til den, der kan hjælpe en i job.

2. Lav en video-præsentation

Ifølge jobkonsulenten kommer vi til at se flere og flere video-ansøgninger i fremtiden. Faktisk er det i flere og flere ansøgningssystemer nu muligt, også at uploade en video. Du kan vælge at lave din video som en erstatning for den traditionelle papiransøgning, men du kan også lave en kort video, som et supplement til din ansøgning. Men inden du laver en video, så husk at undersøge, om det overhovedet er muligt, at vedhæfte en video, der hvor du skal søge jobbet.

3. Lav en lydfil

Søger du et job, hvor du skal tale meget i telefon – for eksempel som receptionist, sekretær eller IT-supporter – så kan det give pote at vedhæfte en lydfil med din stemme. Det batter meget mere at vise, at du har smil i stemmen frem for at skrive det. Husk også her at undersøge, om det er muligt at vedhæfte en lydfil, der hvor du skal søge jobbet.

4. Brug sociale medier 

Selvom vi dagligt bliver bombarderet med folk, der efterspørger noget på Facebook, kan det sagtens kaste resultater af sig at efterlyse et job på de sociale medier. Det er sandsynligt, at du kender nogen, som kender nogen, der kan skabe kontakt til en mulig arbejdsgiver. Ifølge Lene Schou er det cirka 80 procent af de personer, der kommer i job, som får stillingen gennem netværk. 

21-årige Mikkel Dahl Marcussen fik mere end 200 sms-beskeder med konkrete tilbud om job, da han efterlyste et job på Facebook.  

LinkedIn er også oplagt at bruge, når du er på jagt efter et nyt job. Lær hvordan du bruger LinkedIn i din jobsøgning her.

5. Stå med et skilt ved vejen 

For nylig var der stor opmærksomhed på 35-årige Daniel Jensen, fordi han stillede sig ud på vejen med et skilt, hvor der stod ”Har du et job til mig? ”. Enkelt og effektivt. Det førte til mere end 30 henvendelser og endte med en samtale og et job. Ifølge jobkonsulenten er det genialt – især hvis man skal være sælger. Det ultimative salg er at kunne sælge sig selv, og det viser mod og viljestyrke at stille sig op på den måde.

5 eksempler på anderledes ansøgninger

Mød fem jobsøgere, der fortæller og viser, hvordan de søgte job på en utraditionel måde.