Dur jobbet - eller byt til nyt
For de fleste mennesker er det et stort skridt at skifte karriere. Her er tre steps, som det er godt at gå igennem på vejen mod et karriereskifte.
1. Find ud af, hvorfor du ønsker et brancheskift
- Jeg vil helt sikkert opfordre folk til at gøre det, de drømmer om. Det er ærgerligt at stå som 67-årig og sige til sig selv: ”Gid jeg havde gjort det eller det i mit arbejdsliv.” Man skal bare være sikker på, at man skifter karriere eller branche af de rigtige årsager, siger Flemming Skjølstrup, der er job-, karriere- og arbejdslystkonsulent i Krifa.
Derfor er det altid vigtigt at finde ud af, hvad der trods alt fungerer i dit job. Vurder, om det er tilstrækkeligt til at blive i jobbet eller branchen.
- Det bedste er, hvis du kan tage en samtale med din chef om det, der fungerer mindre godt, for at afprøve, om det er muligt at ændre. Jeg har eksempler på Krifa-medlemmer, der har taget en sådan snak med deres chef. Efterfølgende fortæller de, at samtalen ændrede deres dagligdag. For andre er det nødvendigt at skifte job. Og så er der den gruppe, som trods nyt job ved, at nu er det tid til større forandringer i arbejdslivet, fortæller Flemming Skjølstrup.
2. Find ud af, hvad du gerne vil
Når du har fundet ud af, at du gerne vil noget helt andet, skal du til at finde ud af, hvad det så mere konkret er. Måske er det klart for dig allerede. Men det kan også være, at du ikke har defineret det tydeligt for dig selv endnu.
- Stil dig selv de spørgsmål, som kan give dig et billede af, hvor du gerne vil ende, opfordrer Flemming Skjølstrup.
Hun giver følgende forslag til spørgsmål, du bør stille dig selv:
Hvad er det for nogle arbejdsopgaver, jeg elsker, har flair for og er god til?
Hvad keder mig?
Hvad laver jeg i min fritid, som jeg er god til og godt kan lide?
Hvor ser jeg mig selv om ti år?
Når du skal svare på spørgsmålene, kan du lade familie og venner være medspillere.
- Forestil dig også gerne dagligdagen i det nye fag. Hvilke situationer vil du komme ud for, og hvad vil de konkrete opgaver være. Og når du er endnu tættere på, så opsøg mennesker, der arbejder med det fag, du vil indenfor, for at få konkrete informationer om, hvordan det reelt er at have dit drømmejob.
3. Find ud af, hvad der skal til for at nå derhen
Det koster noget på den ene eller anden front at skifte karriere. I dag er der stor rotation på jobmarkedet. Derfor er det sværere at komme gennem nåleøjet til en ny branche.
- Du skal lægge stor energi i det og måske også penge. Måske er du nødt til at starte helt fra bunden for at nå derhen, hvor du gerne vil. Det kan være gennem en ny uddannelse eller et job, der på sigt kan føre dig hen til dit drømmejob, forklarer Flemming Skjølstrup.
Og til sidst: Pas og plej din udvikling
Lige meget om du overvejer et karriereskifte lige nu eller forestiller dig, at du måske får lyst til at skifte branche om fem eller ti år, så kan du selv gøre noget for at være forberedt.
- Nøjagtig som vi holder kroppen i form og sørger for at få olie på bilen, skal vi vænne os til at passe og pleje vores duelighed på jobmarkedet. Bed om at få nye opgaver i dit job, om at komme på kursus, og hold dig opdateret inden for dit fag. Man kan selv gøre meget for at holde sine muligheder åbne, siger Flemming Skjølstrup.