Afslået – men ikke slået ud
De fleste jobsøgende oplever det: At få afslag. Det kan være en stor skuffelse ikke at få hul igennem.
- Efter et afslag skal du give dig selv lov til at være ked af det. Det er klart, at det er svært at holde gejsten oppe. Men bagefter skal du tænke positivt. For jobbet skal nok komme. Måske har du sendt 50 ansøgninger, men du ved aldrig, om det er nummer 51, der giver jobbet. Derfor skal den første ansøgning være lige så god som den sidste, siger Marianne Tinggaard, der er jobrådgiver i Krifa.
Ikke kaldt til samtale
Når du selv føler, at du har skrevet gode ansøgninger, men oplever at få afslag på afslag, kan det være en god idé at stoppe op og evaluere.
- Afslagene kan være rigtig frustrerende. Så få venner eller familie til at læse dine ansøgninger og cv igennem, så de kan give sparring på dem. Spørg, om de kan genkende dig i det, du har skrevet.
Du er også altid velkommen til at kontakte Krifa for at få feedback på din ansøgning og dit cv
Spørg virksomheden
Før du sendte din ansøgning af sted, har du måske haft en god dialog og kontakt til virksomheden. I den situation kan det være en god idé at kontakte dem igen for at få en begrundelse på afslaget.
- Men det er vigtigt, at du har en positiv indgang til det og ikke ender med at skælde ud. Ras ud inden, så du kan være rolig og fattet. Sig fx ”Det lød som en super spændende stilling, og jeg er ærgerlig over ikke at være kaldt til samtale. Kan du fortælle mig, hvorfor jeg ikke kom i spil?" foreslår jobrådgiveren.
Dog skal du være forberedt på, at der ikke altid er en konstruktiv forklaring på ikke at være en af de få, der blev kaldt til samtale.
- Der kan være mange forklaringer. Måske delte de bunken af ansøgninger op på midten og læste kun halvdelen. Eller måske havde de 20 meget kvalificerede kandidater, som du var iblandt, men de kunne kun vælge fem til samtale.
Efter jobsamtalen
Hvis du har været til samtale på et job, som du rigtig gerne ville have, men desværre ikke fik, er det vigtigt at få uddybet på afslaget. Men inden du spørger ind til en begrundelse, skal du være rolig og fattet.
- Det gælder om ikke at brænde broer. For selvom de ikke valgte dig denne gang, kan det være, at de om nogle måneder får brug for at ansætte endnu en medarbejder. De har jo set et potentiale i dig, ellers var du ikke kommet til samtale. Så glæd dig over at være kommet så langt, siger Marianne Tinggaard.
Begrundelsen for, hvorfor de ikke valgte dig, skal du bruge til at stå endnu stærkere til din næste samtale.
- For det meste kan virksomheden komme med en konstruktiv begrundelse. Måske nævner de områder, du skal have bedre styr på næste gang, eller erfaringer og nye kvalifikationer, som du kan gå i gang med at tilegne dig gennem fx et kursus.