Forstå efterlønnen fra din sofa

Med Krifas efterløns-videoer bliver du godt klædt på til at træffe de beslutninger, der er rigtige for dig i dit seniorliv - og du kan selvfølgelig se dem, lige når det passer dig bedst.


Introduktion: Sådan bruger du videoerne

Se video-introduktionen og bliv klogere på, hvilke af de 7 efterløns-videoer, du har brug for at se.

Se de videoer, der er relevant for dig

  • 1. Efterlønsbevis
    Efterlønsbeviset er til dig, der vil udskyde din efterløn. Med et efterlønsbevis kan du fx gå på efterløn, hvis du bliver syg, og du skal ikke længere betale til efterlønsordningen.
  • 2. Overgang til efterløn
    For at kunne gå på efterløn, skal du opfylde nogle forskellige betingelser. Du skal fx stå til rådighed op til den dag, du vil på efterløn, og så skal du opfylde et indkomstkrav.
  • 3a. Udskydelsesregel og skattefri præmie - særligt til dig, der er født før 1. juli 1959
    Du kan vente med at gå på efterløn, til du opfylder udskyldelsesreglen. Udskyldelsesreglen har betydning for din efterløns-sats og din mulighed for skattefrie præmier.
  • 3b. Skattefri præmie - særligt til dig, der er født 1. juli 1959 og senere
    Du kan optjene skattefrie præmier fra den dag, du får dit efterlønsbevis. Hvis du ønsker at arbejde på nedsat tid, kan to-årsreglen være relevant for dig.
  • 4. Modregning for pensioner
    Dine pensioner modregnes i din efterløns-udbetaling - uanset om du får dem udbetalt nu eller venter til folkepensionen. Hvor meget du bliver modregnet, afhænger af pensionerne.
  • 5. Fradrag i efterlønnen
    Du må selvfølgelig gerne arbejde, mens du får efterløn. Men dine arbejdstimer har betydning for din udbetaling – det gælder også din ferie og i få tilfælde frivilligt arbejde.
  • 6. Erhvervsmæssige aktiviteter
    En erhvervsmæssig aktivitet kan få betydning for din efterløn – fx hvis du har selvstændig bibeskæftigelse, et deltidslandbrug eller en udlejningsejendom.
  • 7. Seniorjob og mistet dagpengeret
    Du skal være særligt opmærksom på, hvornår du skal søge om efterløn – det gælder især, hvis du har været i seniorjob eller du har mistet din dagpengeret, efter du blev 50 år.

Efterlønssatserne 2024

Find nemt og hurtigt de efterlønssatser, du har brug for kende - ligegyldigt, hvor du er i din efterløns-rejse.