Elevløn – sådan er reglerne

Elevløn, lærlingeløn. Kært barn har flere navne. Får du en elevplads med løn, er der en række regler og vilkår, som du bør kende. Dem hjælper vores lønspecialist Jens Aagaard Sørensen dig godt omkring her.

Uddannelser under erhvervsuddannelsesloven

Jens Aagaard Sørensen har et grundigt kendskab til erhvervsuddannelsesloven – det er den, du som elev er omfattet af under din uddannelse.

Det gælder blandt andet erhvervsuddannelser som:

  • Kontorelev
  • Social- og sundhedshjælper og -assistent
  • Butikselev
  • Tømrerlærling
  • Bagerlærling
  • Murerlærling 

Hvad er elevløn?

Går du på en erhvervsuddannelse, er du sikret en løn efter en overenskomst. Den kaldes elevløn.

Overenskomsten sikrer dig en mindsteløn, som er den elevløn, du som minimum skal have, når du er elev på en erhvervsuddannelse.

Men der er forskel mellem elevløn og voksenelevløn. Elevløn under 25 betegnes typisk som almindelig elevløn – men er du over 25, overgår du som udgangspunkt til voksenelevløn.

Det betyder dog ikke, at alle over 25 år får voksenelevløn, eller at du ikke kan få det, hvis du er under 25. Er du ikke fyldt 25 endnu, kan du alligevel godt forhandle dig frem til en aftale om voksenelevløn.

Hvor meget er elevløn?

Der findes ikke en fast elevløn for hele elevområdet, pointerer Jens Aagaard Sørensen.

Lønnen afhænger af den overenskomst, der er på dit fagområde.

Begynder du som elev, inden du fylder 25 år, følger du et fast skalatrin, der er fastsat i overenskomsten. Du stiger løbende undervejs i din uddannelse.

Er du voksenelev over 25 år, aflønnes du efter andre løntariffer.

Hvis du fx som voksenelev læser på kontoruddannelsen, skal du ifølge overenskomsten på området selv forhandle din voksenelevløn.

Elevløn efter skat

Selvom du følger den samme elevløn og overenskomst som andre elever på samme erhvervsuddannelse, kan der være forskel på elevlønnen efter skat.

Det afhænger blandt andet af din trækprocent og dine fradrag. Derfor er det også vigtigt at forstå din lønseddel.

Du kan altid få vores lønspecialister til at hjælpe dig med et løntjek.

Du kan godt forhandle din elevløn

Selvom der på elevområdet er fastsat minimumslønninger i mange overenskomster, betyder det ikke, at du ikke kan forhandle dig til mere i løn.

Jens Aagaard Sørensen har 3 konkrete råd til en lønforhandling:

  • Forbered dig grundigt.

  • Find ud af, hvad du har med i rygsækken. Måske har du særlige sprog- eller IT-kundskaber, der er særlig værdifulde på arbejdspladsen. Mange har brugbar erhvervserfaring at trække på.

  • Ring ind og få en snak med en lønspecialist. Elevområdet adskiller sig en smule fra almindelige ansættelser, så det er altid en god idé at drøfte det med en fagperson. 

Lad vores lønspecialist hjælpe

Uanset om du har brug for hjælp til at tyde din overenskomst på elevområdet eller brug for ekstra sparring omkring en lønforhandling som elev under 18, står vores lønspecialister til rådighed.

Tjen gerne penge ved siden af din elevløn

Hvor meget må man tjene ved siden af elevløn?

Det er der ikke et endegyldigt svar på ifølge Jens Aagaard Sørensen.

Men ligesom du ved alle andre former for ansættelser også gerne må tage et ekstra job, gælder det samme, når du får elevløn.

Det kræver blot en accept og godkendelse fra dit primære ansættelsessted – altså der, hvor du tager din erhvervsuddannelse.

Loft på din indtjening med gratis a-kasse

Er du under 30 og har gratis a-kasse under din erhvervsuddannelse? Så skal du alligevel være opmærksom på, at der er et loft på, hvor meget du må arbejde og tjene ved siden af.

Med gratis a-kasse må du ikke tjene mere end den overenskomstmæssige elev- eller lærlingeløn. Gør du det, kan du ikke længere få gratis medlemsskab i a-kassen.