Formand

Krifa-formand bag borgerforslag: Alle arbejdspladser skal have en stresspolitik

Sammen med otte regionsformænd har Krifas formand stillet et borgerforslag om, at alle arbejdspladser skal have en stresspolitik. Det kommer ikke af sig selv, så der må lovgivning til, mener formanden

Sammen med otte regionsformænd har Krifas formand stillet et borgerforslag om, at alle arbejdspladser skal have en stresspolitik. Det kommer ikke af sig selv, så der må lovgivning til, mener formanden

Krifas formand Søren Fibiger Olesen mener, at det er på tide, at stressudfordringen kommer højere op på politikernes prioriteringsliste. Derfor har han sammen med otte regionsformænd stillet et borgerforslag om, at alle arbejdspladser skal have en stresspolitik.

- Det siger sig selv, at oddsene for at håndtere stress på en god måde bliver væsentligt bedre, hvis man har nogle retningslinjer for, hvordan man forebygger og behandler den på arbejdspladsen, lyder det fra Søren Fibiger Olesen.

Kan ikke vente på stress-bevægelse

En stor undersøgelse fra Arbejdstilsynet viste i 2017, at over halvdelen af danske arbejdspladser ikke har en stresspolitik.

- En medarbejder med stresssymptomer er naturligvis mere tilbøjelig til at række ud efter hjælp eller komme sig hurtigere, hvis personen arbejder et sted, hvor man anerkender stress og tager sit ansvar alvorligt, når det kommer til trivsel, siger Krifa-formanden.

Som lovgivningen er i dag, er det op til hver enkelt virksomhed at vurdere, om man vil have en stresspolitik.

- Der skulle en #MeToo-bevægelse til for at få gang i krænkelsespolitiker ude på arbejdspladserne. Men når mere end en halv million lønmodtagere har et højt stressniveau, der på sigt kan ende i svære psykiske og fysiske lidelser, så kan vi altså ikke vente på, at en stress-bevægelse opstår og løser problemet, siger Søren Fibiger Olesen.

Indholdet skal leve

Nogle gyser måske ved tanken om flere politikker, der skal ned i skuffen til strategierne. Men Krifa-formanden mener netop, at man i arbejdet med politikken skal tage stilling til, hvordan den skal leve på arbejdspladsen.

- Det kan man fx gøre med jævnlige én til én-samtaler og løbende trivselsmålinger, hvor man ikke bare arkiverer resultaterne, men bruger dem til at forbedre trivslen, siger Søren Fibiger Olesen og fortsætter:

- Hvis ikke man har en stresspolitik, så sender man som virksomhed et signal om, at man ikke tager stress seriøst. En ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Krifa, viser faktisk, at hele 17 % af lønmodtagerne har været sygemeldt med stress, så virksomhederne har altså også meget at vinde ved at forebygge og behandle stress på en god måde.

 

Publiceret 19. maj 2021