Karantæne ved opsigelse

Før du siger op, er det vigtigt at kende reglerne om karantæne fra a-kassen. Hos Krifa hjælper vi dig med alle reglerne, når du er i tvivl.

Du får kun karantæne, hvis du skal på dagpenge

Karantænen er kun relevant for dig, hvis du skal på dagpenge efter din egen opsigelse. Siger du op, fordi du skifter job, skal du ikke forholde dig til den. Du får i udgangspunktet heller ikke karantæne, hvis du er blevet opsagt af din arbejdsgiver. 

Du får karantæne, når du selv siger op

Står du i en situation, hvor dit nuværende arbejde ikke længere er holdbart – men du endnu ikke har et nyt job?

Der kan være gode grunde til at sige op uden at vide, hvad fremtiden bringer. 

Dog er det vigtigt, at du r opmærksom på, at du som udgangspunkt får tre ugers karantæne fra a-kassen, når du siger op og skal på dagpenge. Det skyldes, at du selv er skyld i din opsigelse.

Med et fuldtids-medlemskab kan du få dagpenge for 37 timer om ugen, mens du med et deltids-medlemskab kan få dagpenge for 30 timer om ugen. 

Karantænen betyder derfor, at du som fuldtids-medlem ikke kan få dagpenge for de første 111 timer som ledig og de første 90 timer som deltids-medlem.

Hvorfor får jeg karntæne?

Du får karantæne fra a-kassen i tre uger, fordi det er din egen opsigelse, og du derfor selv har valgt ikke at være på arbejdsmarkedet længere, forklarer Kirsten Kvistgaard Lauridsen, der er jurist hos Krifa og ekspert i a-kasse-reglerne. 

“Du kan ikke sige et job op og blive ledig, uden at det får konsekvenser. Dagpenge er statens penge, og derfor bliver du mødt med en karantæne”.

Når de tre uger er gået, kan du modtage dagpenge som alle andre ledige, såfremt du opfylder kravene.

Kan jeg undgå karantæne ved opsigelse?

Der kan være gode årsager til at sige sit job op uden at have et nyt på hånden. I visse tilfælde kan du fritages for karantæne, så du ikke bliver ramt økonomisk.

Gyldige grunde til at sige op uden at få karantæne kan fx være:

  • Arbejdet gør dig syg – fysisk eller psykisk
  • Din transporttid ændrer sig markant – fx grundet flytning
  • Der er sygdom i din nærmeste familie
  • Du får ikke din løn til tiden

“Der er en række undtagelser, som kan være årsag til, at du kan sige op uden at få karantæne. Skyldes din opsigelse sygdom, er det dog vigtigt, at du snakker med lægen inden opsigelsen, for du skal nemlig udfylde en attest til a-kassen”, fortæller Kirsten Kvistgaard Lauritsen.

Hun anbefaler, at du ringer til din a-kasse, før du siger op.

A-kassen kan hjælpe med at fortælle, om du har en gyldig grund til at undgå karantæne, og listen med gyldige årsager strækker sig til flere punkter, end du måske var klar over.

Ekstra karantæne ved to opsigelser indenfor 12 måneder

Hvis du tidligere i løbet af et år har sagt op uden job på hånden – og overvejer at gøre det igen – er det vigtigt, at du er ekstra opmærksom. Ellers risikerer du at miste retten til dagpenge i en periode.

Når du selvforskyldt skal på dagpenge for anden gang indenfor 12 måneder, vil du nemlig få et arbejdskrav, fortæller Kirsten Kvistgaard Lauritsen:

“Lad os sige, at du i dag opsiger dit job og skal på dagpenge. Så må du de næste 12 måneder ikke selv være årsag til ny ledighed. Sker det alligevel, skal du opfylde et arbejdskrav og arbejde mindst 300 timer for igen at få dagpenge”.

Måske har du en gyldig grund, som kan fritage dig fra karantæne. Du kan læse nogle af årsagerne lidt længere oppe i artiklen. Overvejer du at sige op for anden gang indenfor 12 måneder, anbefaler vi, at du ringer til din a-kasse.

Du får ikke karantæne, hvis du bliver sagt op

Bliver du opsagt, får du som udgangspunkt ingen karantæne fra a-kassen. 

Det betyder, at hvis du opfylder kravene til at modtage dagpenge, kan du få dagpenge fra den første dag, du er ledig. 

Du får dog stadig karantæne, hvis a-kassen vurderer, at du selv er skyld i at blive opsagt. Det kan fx være, hvis du har misligholdt din kontrakt eller samarbejdsproblemer.

Er du i tvivl om, om der er tale om en usaglig opsigelse, kan du ringe til din a-kasse, som kan kigge på din sag. Hos Krifa har vi professionelle jurister, der tager dig i hånden og hjælper dig.

 

Ofte stillede spørgsmål om karantæne ved opsigelse

Kan jeg få løn, mens jeg er i karantæne?

Ja, det kan du godt. Men da du får løn og dermed ikke bruger af dine dagpengetimer, vil du forlænge din karantæne, da den først slutter, når dagpengetimerne er brugt.

Skal jeg have en lægeerklæring?

Siger du op grundet mistrivsel eller psykiske problemer på arbejdspladsen, er det vigtigt at få en lægeerklæring. Har du ikke det, vil du stadig få karantæne fra a-kassen i tre uger.

Skal jeg melde mig ledig, selvom jeg har karantæne?

Ja, du skal melde dig ledig på Jobnet, selvom du har karantæne. Ellers nedbringer du ikke din karantæne.

Hvad er et arbejdskrav?

Hvis du siger op to gange indenfor et år, vil du få et arbejdskrav, som siger, at du skal arbejde 300 timer, før du får ret til dagpenge. Har du derfor sagt dit job op for nyligt og overvejer at gøre det igen, skal du være opmærksom på konsekvenserne.