Registrering af virksomhed
Når du har truffet din beslutning om at starte virksomhed og har fundet det rettet navn til den, så er en af de første ting, du skal gøre, at registrere virksomheden. Når du har gjort det, får du et CVR-nummer.
Her er tre vigtige steps, du skal igennem, når du vil registrere din virksomhed:
1. Registrering hos Erhvervsstyrelsen
Du skal registrere din virksomhed hos Erhvervsstyrelsen via Virk.dk under 'Start virksomhed'. Efter registreringen vil du modtage dit CVR-nummer.
Det er simpelt at registrere en enkeltmandsvirksomhed eller personligt ejet mindre virksomhed, men skal du registrere et selskab kræver det lidt mere – fx skal du uploade et stiftelsesdokument og vedtægter. Det kan være en god idé at rådføre dig ved en revisor, når du skal starte et selskab. Her kan du som medlem af Krifa Selvstændige benytte dig af vores tilbud om revisorhjælp.
Momsregistreres eller ej?
Når du registrerer din virksomhed, skal du også vælge, om den skal momsregistreres. Det er frivilligt, hvis du forventer at sælge for under 50.000 kr. inden for en 12-måneders periode. Forventer du at komme til at sælge for mere, skal virksomheden momsregistreres.
2. Registrering hos SKAT
Der er forskellige skatteregler, alt efter, hvilken virksomhedsform, du vælger.
Starter du en enkeltmandsvirksomhed eller personlig eget mindre virksomhed (PMV), skal du betale skat af overskuddet i din virksomhed. Derfor skal du, når du starter virksomhed, gå ind i din forskudsopgørelse og skrive dit forventede overskud eller underskud. SKAT beregner derudfra, hvor meget skat, du skal betale løbende - eller hvor meget fradrag du får, hvis du har underskud. Når året er omme, bliver skatten opgjort, og du får penge tilbage, hvis du har betalt for meget og omvendt.
Starter du et selskab, fungerer det som en selvstændig juridisk enhed. Du vil typisk ansætte dig selv i virksomheden. Selskabet trækker derved skat fra din løn, ligesom det gør for andre ansatte, og betaler det senere til SKAT. Hvis der er overskud i selskabet, når året er omme, skal det betale 22 % i virksomhedskat.
3. Oprettelse af NemKonto, MitID og Digital Post
NemKonto
Du skal have en NemKonto til din virksomhed, så du kan modtage betalinger fra det offentlige. Den får du i din bank. NemKontoen kan være en konto, du har i forvejen, eller du kan oprette en ny konto.
Har du et selskab, er der krav om, at kontoen skal være en erhvervskonto.
Har du en enkeltmandsvirksomhed eller personlig eget mindre virksomhed (PMV), kan du selv vælge, om du vil bruge din private konto eller oprette en erhvervskonto. Men selvom der ikke er noget juridisk krav om, at en enkeltmandsvirksomhed skal have en separat erhvervskonto, så kræver de fleste banker det dog. Tag derfor en snak med din bank om det.
MitID
Du skal derudover bruge MitID eller Mit ID Erhverv i din virksomhed, så du kan agere digitalt på vegne af din virksomhed. Hvis du driver en enkeltmandsvirksomhed eller en personligt ejet mindre virksomhed (PMV), kan du bruge dit private MitID til din virksomhed.
Har du et selskab kan du også bruge dit private MitID, hvis du er ene om at kunne tegne virksomheden, hvilken vil sige, at du ene og alene kan underskrive og indgår aftaler på vegne af virksomheden.
Digital Post
Som virksomhedsejer har du pligt til at læse digital post fra det offentlige. Når du opretter et CVR-nummer, bliver din virksomhed automatisk oprettet i Digital Post. Du læser den digitale post på Virk.dk eller i Digital Post-appen.