Sådan er arbejdsløshed og stress forbundet
Vores jobkonsulent Henrik Nørby Langvang og psykoterapeut Erik Hougaard gør dig her klogere på, hvordan arbejdsløshed og stress kan hænge sammen.
Arbejdsløshed og stressfaktorer
Stressfaktorerne som ledig kan være mange. Og de kan ikke mindst være forskellige fra person til person.
Her dykker vi ned i nogle af de stressende faktorer, der kan påvirke din hverdag og trivsel som ledig.
Usikkerhed omkring fremtid
Tiden som ledig kan være præget af stor usikkerhed omkring fremtiden. Det kan være enormt frustrerende ikke at vide, hvornår et job lander.
Både psykoterapeut Erik Hougaard og jobkonsulent Henrik Nørby Langvang påpeger, at usikkerheden for mange kan være en af de bærende stressfaktorer.
Ofte kan usikkerheden forsvinde, så snart ledige får en dato for nyt job. Så er det ligegyldigt, om det først er med opstart om flere måneder. Visheden om, at jobbet er i hus, får i mange tilfælde uforudsigeligheden til at fordufte.
Identitet hænger for mange sammen med jobbet
Jobbet er noget af det første, vi spørger om, når vi møder et andet menneske. Derfor kan mange arbejdsløse føle, at de mangler deres identitet. Også selvom jobbet kun er en flig af identiteten.
Det kan være svært at blive spurgt ind til sit job som ledig. Det kan for nogle ligefrem give en følelse af mindreværd.
Afslag på afslag
For mange ledige kan de første afslag være til at håndtere. Men så snart det ene afslag afløser det andet, kan det begynde at gøre ondt på selvtilliden.
Som ledig kan du tage de mange afslag personligt. Og det kan være demotiverende altid at blive nummer to til jobbet efter en jobsamtale.
Krav fra a-kasse og jobcentret
Både psykoterapeut Erik Hougaard og jobkonsulent Henrik Nørby Langvang oplever, at kravene til jobsøgningen kan være et massivt pres for ledige.
Opfylder jeg kravene? Husker jeg at søge de jobs, jeg skal? Glemmer jeg noget?
Mange arbejdsløse kan være nervøse for, om de overser noget. Opfylder de ikke kravene, kan dagpengene blive taget fra dem.
Spørgsmål omkring økonomien
Mange arbejdsløse kan også bruge meget energi på at tænke over den økonomiske del af deres situation.
Som dagpengemodtager får du mindre udbetalt hver måned. Det kan føre til bekymringer om, hvorvidt økonomien kan hænge sammen.
Nyuddannede kan være usikre på retning
Både kan føle en usikkerhed omkring, hvilken retning de skal gå.
Mange har en titel med fra deres uddannelse, men den passer ikke altid med opslagene i jobportalerne. Det kan gøre nyuddannede usikre på, hvad de kan bruge deres uddannelse til på jobmarkedet.
Som ledig er du også på (over)arbejde
Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis du ikke har et job. Du skal være hurtig foran tasterne og sende en ansøgning afsted, hvis dit drømmejob pludselig bliver slået op. Og du skal opfylde en masse krav, hvis du vil modtage dagpenge.
En dag som ledig kan være lige så hårdt arbejde som at have et job.
Det betyder, at næsten hver anden ledige oplever et højt stressniveau. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.
Reagér på stressymptomer
Begynder du at blive modløs og have svært ved at se dine handlemuligheder? Og oplever du samtidig et højt stressniveau med flere symptomer – både fysisk, psykisk og adfærdsmæssigt? Så fortæller kroppen dig, at du bør reagere.
Vores team af psykologer og psykoterapeuter tilbyder en samtale, hvis du oplever stress eller mistrivsel som ledig.
Til jobsøgningsdelen henviser teamet altid til jobkonsulenter som Henrik Nørby Langvang og hans kolleger. De kan eksempelvis hjælpe med fornyet inspiration til jobsøgningen.
Psykoterapeut Erik Hougaard understreger, at en stress- og trivselssamtale kan tage fat på andre dele. Det kan blandt andet handle om:
at skabe en god struktur omkring jobsøgningen – undgå at tjekke eller skrive ansøgninger om aftenen, men hold det til dagtimerne.
at holde pauser
at skære ned på tiden, du bruger på jobsøgning
at få motion
at få andre inputs end jobsøgningen
På den måde kan du få andre tanker og følelser ind i dit liv igen. Så jobsøgningen ikke kommer til at fylde både hele hovedet og hverdagen.
Det er de samme gode råd, der kan være med til at forebygge stress.
I processen som ledig møder du en personlig jobkonsulent
Processen som ledig kan fylde meget. Der er mange krav fra både jobcenter og a-kasse. Derfor forsøger vi som a-kasse at gøre processen så let og gnidningsfri som muligt for dig.
Du får en personlig jobkonsulent. Det vil sige, at alle samtaler og al kontakt med os under dit ledighedsforløb, er med samme person.
Henrik Nørby Langvang understreger, at det er vigtigt for ham og hans kolleger at skabe en relation. Han foreslår derfor ofte at ringe sammen mellem de obligatoriske samtaler for at følge op på, hvordan det går. På den måde får den ledige støtte gennem hele processen.
Det kan for mange skabe en tryghed og ro i en stressende hverdag som jobsøgende.