Person sidder på jobbet foran computer og ser nervøs ud

Få styr på frygten

Mange kæmper med frygten og nervøsiteten, når de skal ud og sælge sig selv, ringe rundt eller skrive en ansøgning. Lær, hvordan du kan vende frygten på hovedet og i stedet bruge den dynamisk og konstruktivt.
Rebekka Torp Boileau

- Frygt er en naturlig del af livet. Den mærkes, når du er ude af din komfortzone eller har manglende eller dårlig erfaring med det, du skal i gang med, siger jobtrivselskonsulent i Krifa, Erik Hougaard, og tilføjer:

- Hver gang du overvinder frygten, er det en sejr. Sejre giver nyt mod og lyst til at kaste sig ud i nye udfordringer.

Handle eller flygte

Det store spørgsmål er, hvad du gør ved frygten. Ifølge jobtrivselskonsulenten har du to valg: Flygte eller handle.

- Det er nemt at udskyde problemet til senere eller komme med undskyldninger. Spørg dig selv: Hvad holder dig tilbage? Hvad får jeg ud af, at frygten kommer til at styre? siger Erik Hougaard.

Han foreslår, at man accepterer frygten som en naturlig følgesvend og på den måde bruger den dynamisk.

- Det første skridt er altid det sværeste. Men når du har taget det og for eksempel ringet arbejdsgiveren op, er du i gang med at håndtere frygten. Hver gang du overvinder frygten, er det en sejr. Sejre giver nyt mod og lyst til at kaste sig ud i nye udfordringer.

Sigt efter målet

Find ud af, hvad der er vigtigt for dig og gå efter det, når frygten dukker op.

- Tænk for eksempel: ”Jeg vil gerne have det her job, derfor bliver jeg nødt til at gøre nogle af de ting, som jeg ikke bryder mig om.” Hvis du bliver i din komfortzone, er det ikke sikkert, at du når dit mål.

3 gode råd til at få styr på frygten

Få en samtale om din trivsel

Oplever du stress, mobning, krise eller dårlig kommunikation på arbejdspladsen? Ring til vores psykologer og psykoterapeuter og få hjælp.