Personlighedstest - Test din persontype

Hvilken personlighedstype er du? Find ud af det her og bliv klogere på, hvad du kan bruge svaret til.

3 grunde til at teste din personlighed:

  • 1
    Du bliver klogere på dine egne styrker og svagheder
  • 2
    Du kan bruge resultatet til at styrke samarbejdet med dine kollegaer
  • 3
    Du kan bruge resultatet til at udvikle dig selv

Hvad er en personlighedstest?

Nogle arbejder hurtigt, andre langsomt. Nogle tænker, mens andre taler. Nogle fanger detaljen, mens andre flyver af sted i helikopteren.

De færreste kan lide at blive sat i kasser eller blive klasket op på en væg med udsagnet: Sådan er du. Men vi er alle mere af noget og mindre af noget andet – vi har nemlig forskellige personligheder og persontyper.

Kender vi vores egen og andres persontype, så kan vi bruge det til at blive bedre kollegaer, et bedre team eller til at udvikle os selv. Derfor er personlighedstests kun blevet mere og mere populære.

Hvad er en personlighedstest?

En personlighedstest er en form for analyse, hvor du svarer på en række spørgsmål eller udsagn. Når du har svaret, vil du få et resultat, som giver dig et billede af, hvilken persontype du er.

Læs mere om, hvad personlighedstests kan bruges til.

Eksempelvis kan en personlighedstest gøre dig klogere på, hvad du foretrækker frem for andet, hvor du henter din energi, hvorfor du gør, som du gør i bestemte situationer, og hvordan du er i en gruppe af mennesker.

Hvilke personlighedstests findes der?

Der findes mange forskellige personlighedstests på markedet, som har hver deres styrker. Måske du er blevet præsenteret for en eller flere på din arbejdsplads? Der er f.eks. dem, der viser din personlighedstype i form af en bogstavkombination (JTI, Myer Briggs osv.) og dem, der giver dig en farve (DISC).

Se liste med forskellige personlighedstests.

Du kan finde mange personlighedstest gratis på nettet.

Hvilken type person er jeg?

Psykiateren Carl Jung definerede 16 forskellige personlighedstyper. Hans teori går ud på, at alle mennesker kan grupperes inden for 16 forskellige personlighedstyper baseret på deres præferencer.

Find ud af, hvilken af de 16 personlighedstyper du er med vores personlighedstest.

Hvad kan jeg bruge personlighedstests til?

Personlighedstests bruges ofte i forbindelse med:

  • Jobsøgning

  • Ansættelse af nye medarbejdere

  • Udvikling af medarbejdere og teams

  • Individuel udvikling og forståelse

Få 3 råd til, hvordan du arbejder med din personlighedstest

Jobsøgning At kende din personlighedstype kan hjælpe dig i din jobsøgning. Både til at finde det rette job, som du vil trives i, men også når du skal skrive en god ansøgning, eller når du skal svare på spørgsmål til jobsamtalen.

Ansættelse af nye medarbejdere I en ansættelsesproces kan du blive bedt om at tage en personlighedstest eller færdighedstest ifm. jobsamtalen. Det vil ofte være i forbindelse med anden samtalen. Personlighedstesten kan give virksomheden en indikation af, om du vil passe ind i virksomheden eller teamet.

Udvikling af medarbejdere Personlighedstests bruges ofte i forbindelse med udvikling af medarbejdere og teams. En forståelse af sin egen og andres personlighed kan styrke samarbejdet blandt kollegaer, løse konflikter og hjælpe medarbejderen til bedre arbejdslyst.

Individuel udvikling og forståelse Du kan bruge en personlighedstest til at blive klogere på dig selv, og på hvorfor du reagerer og tænker, som du gør. Når du har en god forståelse for dine personlighedstræk, kan du lettere udvikle dig selv.

Forbered din personlighedstest

Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt at forberede dig, inden du skal tage en personlighedstest, da det handler om at svare det, der først falder dig ind. Men husk alligevel gerne på disse 3 ting, inden du tager en personlighedstest:

  • 1
    Svar ærligt

    Uanset hvilken sammenhæng, du tager personlighedstesten i, så svar ærligt for at få det rette billede af din personlighedstype.

  • 2
    Undgå at overtænke

    Svar det, som først falder dig ind. Det er idéen med sådanne test. Nogle gange vil du måske tænke, at ingen af svarmulighederne passer på dig, men her skal du blot svare det, der passer bedst, uden at tænke for meget over det.

  • 3
    Vær dig selv

    Der er ingen svar, som er rigtige eller forkerte, når du tager en personlighedstest. Derfor kan du roligt svare lige præcis det, som passer bedst på dig.

Hvis du skal tage testen i forbindelse med en jobsamtale

Det er som nævnt ovenfor ikke nødvendigt at forberede dig, inden du tager en personlighedstest.

Men er du typen, der alligevel gerne vil være lidt forberedt, hvis du f.eks. skal du tage en personlighedstest i forbindelse med en jobsamtale, så er her 3 ting, du kan gøre som forberedelse:

  • 1
    Test som forberedelse

    Hvis du ikke har taget en personlighedstest før, og du nu skal gøre det i forbindelse med din jobsamtale, så kan det være rart at prøve at tage en test inden, så du har en fornemmelse af, hvad det går ud på. Du kan prøve vores personlighedstest.

  • 2
    Få andre til at sætte ord på dig som person

    Snak med en fortrolig kollega eller ven om, hvordan de ser dig. Det kan hjælpe dig til at kende dig selv bedre og have nemmere ved at svare i testen. Men spørg ikke en, som kender dig alt for godt – f.eks. ikke din mor.

  • 3
    Husk at svare ærligt

    Mind dig selv om, at du skal huske at svare ærligt på personlighedstesten. Skal du tage en test i forbindelse med en jobsamtale, så lad være med at svare det, som du tror, de gerne vil høre. Svar det, der passer på dig. Det vil blive gennemskuet, hvis du ikke svarer ærligt.


Test din personlighedstype

Nedenfor kan du tage vores personlighedstest, som giver dig et billede af, hvilken persontype du er. Testen er en gratis personlighedstest og kræver blot, at du giver din e-mail, så vi kan sende dig svaret.

Vores personlighedstest tager udgangspunkt i psykiateren Carl Jungs 16 personlighedstyper og er lavet i samarbejde med Fredi Falk Vogelius, der bl.a. er chefkonsulent og coach indenfor en række personlighedstests.

Sådan gør du

I personlighedstesten vil du blive præsenteret for to udsagn. Vælg det, som du er mest enig i. Når du har besvaret alle udsagn, vil du få et resultat, som viser din persontype.

Testen tager 5-10 min at gennemføre.

Få feedback på din test

Har du brug for en snak om dit testresultat, eller hvordan du kan udvikle dig selv, trives i dit team eller andet? Så er vores jobkonsulenter og psykologer altid klar til at tage en snak med dig.

Som medlem af Krifa Fagforening kan du få et ubegrænset antal personlige samtaler. Ring og book en samtale på 7227 7227.

3 råd: Sådan arbejder du med din personlighedstest

Når du kender din persontype, kan du bruge det til at udvikle dig selv. Tager dine kollegaer også en test, kan I bruge viden om hinandens personligheder og persontræk til at styrke jeres samarbejde og løse konflikter. Det vil også styrke trivslen på arbejdspladsen og følelsen af god arbejdslyst blandt jer som medarbejdere.

Her får du 3 vigtige råd om, hvordan du bruger dit testresultat:

  • 1
    Sådan arbejder du konstruktivt med dit testresultat

    Personlighedstests kan hjælpe dig med at blive bevidst om dine styrker og udfordringer i bestemte situationer, så du kan udvikle dig og arbejde med dem i praksis.

    Du kan arbejde konstruktivt med dit testresultat ved at sige: Det her er jeg god til, og her har jeg udfordringer. Når du arbejder med din personprofil, er det vigtigt at huske, at vi som mennesker kan mange forskellige ting. Personlighedstesten kan vise dig nogle af de ting, du ikke selv har fået øje på. Men den siger ikke alt.

    Eksempel: Handlekraft og slagkraft er godt at have, men det kan også blive for meget. Så er du den dominerende type, er det vigtigt at have dette for øje, så du ikke tager tiden og mulighederne fra andre. Fx kan du i dette tilfælde lave en regel for dig selv om, at du ikke skal være den første, der siger noget på et møde, men lade andre komme til.

    Eller: Er du derimod den tilbageholdende type og har en indadvendt personlighed, kan du lave en regel om at være den første eller nummer to, der siger noget til et møde.

  • 2
    Undgå at sætte dig selv i bås

    Du må ikke bruge resultatet af testen til at sætte dig selv i en kasse, som du lukker dig inde i og undskylder dig med. Gør du det, er du på galt spor. Personlighedstesten skal bruges til at arbejde med dine styrker og udfordringer.

    Eksempel: ”Jeg kan ikke gøre for, at jeg aldrig siger noget på møderne, for sådan er min profil.”

    Eller: ”Jeg er en dominerende type, så jeg kan ikke gøre for, at jeg handler sådan her.”

  • 3
    Del testen med dine kollegaer - og styrk samarbejdet!

    Få dine kollegaer til at tage samme test og læs hinandens resultater. På den måde kan I finde ud af, hvilke styrker I hver især har, og hvordan I arbejder bedst sammen. Det kan give mange aha-oplevelser og .

    Er du bevidst om dine styrker og udfordringer, bliver det lettere for dig at agere hensigtsmæssigt i forhold til dine kolleger.

    Personlighedstesten kan også være en anledning til at få talt sammen i jeres team om, hvor I er stærke, hvor I har udfordringer, og hvad I har brug for fra hinanden for at blive gode.

Andre personlighedstests

Herunder kan du læse om forskellige kendte personlighedstests og blive klogere på, hvad de hver især er gode til.

16 personality, Jung Type Index (JTI) og Myer Briggs (MBTI) 

Disse tre personlighedstests minder meget om hinanden. De bygger alle på psykiateren Carl Jungs psykologiske teorier om 16 forskellige personlighedstyper. Det er også denne teori, som vores personlighedstest er lavet ud fra.

Det er alle tre kendte tests på markedet, der blandt andet hjælper til at forstå kollegaers forskelligheder og præferencer.

Fælles for testene er, at dit resultat - altså din personlighedstype – vises som en bogstavkombination. F.eks. ENTP eller ISFJ.

Læs mere om de 16 personlighedstyper her

DISC

DISC-analysen har du måske hørt om? Det er den, hvor din person også matches med farverne gul, rød, grøn og blå. Analysen er meget kendt og bruges ved ansættelser og som udvikling af medarbejdere eller et team på arbejdspladser.

Læs mere om DISC

Belbins teamroller-test

Belbin-testen har fokus på roller i et team. Den bruges ofte til at sammensætte teams, så det består af persontyper, som supplerer hinanden godt. Du vil typisk møde testen i forbindelse med en jobsamtale, hvor den bruges til at vurdere, hvordan du vil passe ind i teamet. (Det er ikke umiddelbart muligt at finde en Belbin-test gratis på nettet.) Belbins teamsroller er udviklet af psykologen Meredith Belbin og dækker over følgende ni persontyper:

  1. Idemand

  2. Opstarter

  3. Koordinator

  4. Analysator

  5. Organisator

  6. kontaktskaber

  7. Specialist

  8. Afslutter

  9. Formidler

Læs mere om Belbins teamroller

Enneagram-testen

En enneagram-test gør dig bevidst om dine tanke- og handlemønstre, passioner og særlige evner. Du kan bruge resultatet som et værktøj til personlig udvikling. Den er også et værktøj til at udvælge og sammensætte effektive teams. Enneagram-testen deler mennesker op i følgende ni persontyper:

  1. Perfektionist

  2. Hjælper

  3. Udretter

  4. Romantiker

  5. Iagttager

  6. Skeptiker

  7. Eventyrer

  8. Frontkæmper

  9. Fredselsker

Læs mere om Ennegram-testen

Garuda-test

Måske du har hørt om Garuda-test? Det er et HR-univers, som blandt andet tilbyder en række profil-tests, som kan bruges til rekruttering og udvikling af medarbejdere, ledere og teams. F.eks. tilbyder de Garuda Logik, som er en logisk test eller færdighedstest, der bruges i rekrutteringssammenhæng, som viser hvor hurtigt og præcist kandidaten kan lære og løse en opgave.

Læs mere om Garuda her

Whole Brain-test

Whole Brain-testen tager også udgangspunkt i farverne rød, gul, blå og grøn - ligesom f.eks. DISC. Den er enkel (i forhold til mange andre tests på markedet) da den i høj grad handler om, at der findes fire farvetyper, hvor man er mest én af farverne.

Whole Brain giver et billede af, hvordan vi tænker, og hvordan det kommer til udtryk i den måde vi handler, føler og lærer på.

Læs mere om Whole Brain test

Er du leder?

Vil du arbejde med medarbejderudvikling og styrke samarbejdet og trivslen blandt dine ansatte? Så tag et kig ind på Krifas univers for ledere.
Læs mere