Lise-Lotte hjælper det gode arbejdsfællesskab på vej

Lise-Lotte hjælper det gode arbejdsfællesskab på vej

Et godt arbejdsfællesskab er båret af en indbyrdes tillid, et fælles ejerskab for kerneopgaven og ikke mindst en oprigtig og nysgerrig interesse for hinanden. Det mener Lise-Lotte Berg, der hjælper ledere og medarbejdere med at (gen-) finde det gode arbejdsfællesskab.

Om Lise-Lotte Berg

Lise-Lotte er selvstændig udviklingskonsulent og indehaver af Konsulenthuset Berg´s i Randers. Hun løser opgaver for både offentlige og private virksomheder. Igennem de seneste 12 år har hun arbejdet med trivsel, samarbejde og ledelse på en lang række danske arbejdspladser.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

”Det gode arbejdsfællesskab og kollegaskab optager mig meget, og jeg er nysgerrig på, hvad de bagvedliggende årsager er, når samarbejdet i en kollegaflok halter, eller når samarbejdet med lederen er gået skævt.” Sådan fortæller Lise-Lotte Berg, der i sit arbejde er optaget af sammenhængen mellem den generelle trivsel og arbejdslyst og de syv arbejdslystfaktorer, som de kommer til udtryk i God Arbejdslyst Indeks.1

Hun bliver gang på gang imponeret over, hvordan man ved at fokusere på én faktor kan iagttage forbedring på de øvrige faktorer også. Hun har også bemærket, at en måling af medarbejdernes trivsel og arbejdslyst med trivselsværktøjet GAIS typisk giver ledere og medarbejdere et fælles sprog for trivsel og arbejdslyst. GAIS står for God Arbejdslyst Indeks Score og er et digitalt kortlægningsværktøj, der gør det enkelt for alle arbejdspladser at komme i gang med at forbedre arbejdslysten og styrke arbejdsfællesskabet.

”Medarbejdere og ledere har fået et fælles referencepunkt at tale ud fra, og det er pludselig blevet legitimt at holde snakken om trivsel i gang. GAIS lægger op til, at det bliver helt naturligt at tale sammen om trivsel og arbejdslyst, da alle har hørt det samme. Dermed bliver det også lettere at indgå nogle fælles aftaler om det fremadrettede trivselsarbejde”, fortæller Lise-Lotte Berg.

Tillid er afgørende for den gode relation

Tillid er en helt afgørende faktor for den gode relation på arbejdspladsen. I de teams og afdelinger hvor tilliden er stærk, taler man mere åbent om samarbejdet, og man løser som oftest selv de problemer og uenigheder, der opstår hen ad vejen.

”Tillid styrker den enkeltes mod og udvisker betydningen af faglige og personlige forskelle. Den giver også optimale betingelser for at arbejde på tværs af teams, afdelinger og fag”, fortæller Lise-Lotte Berg.

Et godt kollegaskab bæres af en indbyrdes tillid, et fælles ejerskab for kerneopgaven og ikke mindst en oprigtig og nysgerrig interesse for hinanden.

- Lise-Lotte Berg, Udviklingskonsulent

Forløbet med Lise-Lotte Berg har givet os et klart billede af vores teams styrker og opmærksomhedspunkter. Vi kender simpelthen hinanden bedre og på et dybere plan end før.

- Annette Green Kjærgaard, Områdeleder Favrskov Kommune

Bag om GAIS

GAIS står for God Arbejdslyst Indeks Score og bygger oven på de faktorer, spørgsmål, datagrundlag og analyser, der er forfinet gennem arbejdet med God Arbejdslyst Indeks.

GAIS-virksomhedsmålingen fungerer som et nyttigt samtaleværktøj og tager altid afsæt i svarene på de spørgsmål om trivsel og arbejdslyst, som medarbejderne har givet. Det giver et billede af, hvor skoen måtte trykke, og hvor der er behov for at sætte ind for at etablere en optimal feedback- og kommunikationskultur på arbejdspladsen.  

GAIS er udviklet og udbredt af Krifa og en lang række eksterne virksomheds-partnere. Formålet er at gøre det let tilgængeligt at måle, forstå og forbedre arbejdslysten. GAIS er frit tilgængelig for alle.

Sæt ord på uenighederne

Det er Lise-Lottes oplevelse, at man på mange arbejdspladser ikke rigtigt får talt om tingene, når det halter med trivslen og den gode arbejdslyst. Eller som hun udtrykker det: ”Jeg bliver ofte bestilt til at sætte ord på det, som ledere og medarbejdere ikke tør sætte ord på”. Hun fortæller i den forbindelse om en arbejdsplads domineret af mænd. Her var der ikke kutyme for at sætte mange ord på det interne samarbejde og slet ikke på tværs af de forskellige faggrupper. Mange medarbejdere gik derfor rundt med indre frustrationer over alt det, der ikke fungerede.  

GAIS sætter ord på det usagte

Lise-Lotte havde individuelle samtaler med hver enkelt medarbejder i forbindelse med en GAIS-måling. Her blev alt det usagte og alle de indre frustrationer tydelige for hende. Hun skulle på loyal vis få alt det usagte sat på dagsordenen i plenum og etableret et fælles sprog for de samarbejdsproblemer, der var på arbejdspladsen. Det fælles sprog medførte, at tilliden og det gode kollegaskab langsomt begyndte at vende tilbage.

Feedback-kultur og fokus på kerneopgaven

Når Lise-Lotte arbejder med trivsel, samarbejde og ledelse, foregår det altid i et tæt samspil med ledelsen på den pågældende arbejdsplads. ”For mig er der altid en direkte forbindelse mellem god ledelse – det som jeg kalder ledelse med mod og mening – og samarbejdet mellem kollegerne. Lederen er en rolle-model, der skal fokusere på både at sætte kurs og skabe mening. Derudover har lederen også en vigtig opgave i at sikre medbestemmelse og give feedback til medarbejderne”, fortæller Lise-Lotte.

Kom selv i gang med GAIS

Det er ret enkelt at komme i gang med at arbejde konkret med trivslen og det gode kollegaskab på arbejdspladsen.

  1. OPRET EN VIRKSOMHEDSMÅLING. Du opretter en virksomhedsprofil og opretter en måling for din virksomhed
  2. TAG MÅLINGEN. Medarbejderne gennemfører den anonyme GAIS-måling og får en personlig GAIS-rapport med individuelle anbefalinger
  3. SE RESULTATET. Du modtager en virksomhedsrapport, der giver dig overblik og hjælper til at prioritere indsatser
  4. MODTAG REDSKABER TIL UDVIKLING OG FORANDRING. Du får skræddersyet hjælp og inspiration til at sætte gang i handlinger og arbejde videre med arbejdslysten – baseret på de svar, som medarbejderne giver.

Prøv GAIS allerede i dag på gais.dk

 

Artiklen indgår i rapporten ”Kolleger – en vigtig brik i din arbejdslyst”. Du kan læse hele rapporten her: www.krifa.dk/indeks


1 Du kan læse mere om alle syv arbejdslystfaktorer i rapporten ”Kolleger – en vigtig brik i din arbejdslyst” her: www.krifa.dk/indeks