Familie

Når god balance giver livstilfredshed

Vores oplevelse af balance har ikke alene betydning for vores arbejdslyst. At føle sig i balance betyder også noget for vores generelle tilfredshed med livet.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

Filosoffen John Stuart Mill sagde engang, at det alene er den, hvis liv det er, der bedst ved, hvad der er det gode liv for ham eller hende.1  Men selvom livstilfredshed selvsagt er en subjektiv størrelse, så bør det ikke afholde os fra at forsøge at forstå, hvilke sammenhænge der kan være mellem menneskers oplevelse af henholdsvis livstilfredshed, arbejdslyst og balance. 

Mening og livstilfredshed

I undersøgelsen bag rapporten ”Balance – harmoni eller hamsterhjul”, indfanges livstilfredshed af fire spørgsmål., som alle er velafprøvede og oprindeligt formuleret i et tæt samarbejde mellem Institut for Lykkeforskning, Kantar Gallup og Videncenter for God Arbejdslyst.2 Spørgsmålene afdækker blandt andet, om man overordnet set har en følelse af mening i sit liv, og om man er tilfreds med sit liv som helhed.

Balance og livstilfredshed

Vi ser i vores undersøgelse en tydelig sammenhæng imellem oplevelsen af livstilfredshed og balance. Fx kan vi se, at blandt de danskere, der enten slet ikke eller i mindre grad oplever, at der til daglig er balance mellem deres arbejdsliv og deres privatliv, er oplevelsen af livstilfredshed kun gennemsnitligt på 58 point ud af 100 mulige.  Omvendt er den gennemsnitlige livstilfredshed på 82 point blandt de respondenter, som i høj eller i meget høj grad oplever, at der  til daglig er balance mellem deres arbejdsliv og privatliv.

Grafik: Balance og livstilfredshed

Familien er vigtig for livstilfredshed og balance

Vi ved, at opbakning fra hjemmefronten er vigtig i forhold til oplevelsen af balance i arbejdslivet og i livet generelt. Men vi kan også se, at en oplevelse af, at familien viser forståelse, når der opstår behov i vores arbejdsliv, som kræver noget særligt af os, er noget af det, som i særlig grad også har betydning for vores oplevelse af livstilfredshed. Den gennemsnitlige oplevelse af livstilfredshed, er kun 58 point ud af 100 mulige blandt de respondenter, der har svaret enten slet ikke eller kun i mindre grad til at de oplever forståelse fra familien, når der opstår særlige behov i arbejdslivet, som kræver opmærksomhed. Omvendt er den gennemsnitlige oplevelse af livstilfredshed på hele 80 point blandt de respondenter, som  i høj eller i meget høj grad oplever forståelse fra familien, når der opstår særlige behov i arbejdslivet, som kræver opmærksomhed.

Mening og arbejdslyst

Vi ser en lignende sammenhæng imellem oplevelsen af arbejdslyst og livstilfredshed. Hvis vi zoomer ind på de enkelte livstilfredshedsspørgsmål og sammenholder besvarelserne her med den gennemsnitlige temperatur på arbejdslysten, kan vi fx se, at blandt de respondenter, som slet ikke eller kun i mindre grad oplever  en følelse af mening i livet, er den gennemsnitlige oplevelse af arbejdslyst helt nede på 49 point. Omvendt er den gennemsnitlige oplevelse af arbejdslyst på 77 point blandt de respondenter, som enten  i høj eller i meget høj grad oplever en følelse af mening i livet.

Arbejdslyst og tilfredshed med livet

Vores undersøgelse viser også, at blandt de respondenter, som enten slet ikke eller kun i mindre grad har en oplevelse af ”alt i alt at være lykkelig”, er den gennemsnitlige oplevelse af arbejdslyst tilsvarende lav. Den gennemsnitlige temperatur på arbejdslysten er i denne gruppe  blot 50 point ud af 100 mulige, hvor den gennemsnitlige temperatur på arbejdslysten er på 77 point blandt de respondenter, som enten i høj eller meget høj grad har en oplevelse af alt i alt at være lykkelige.

Livstilfredshed og balance i arbejdslivet

Vi kan ikke ud fra vores undersøgelse konkludere, om det er fordi, vi generelt er tilfredse med livet, at vi har høj arbejdslyst og god balance, eller om det er fordi, vi har en god balance og en høj arbejdslyst, at vi er tilfredse med livet. Men der er tydeligvis en sammenhæng. Vores undersøgelse synes således at understøtte forestillingen om, at det gode liv ikke kun er det liv, vi lever, når vi holder fri fra arbejde. Både arbejdsliv og øvrigt liv kan bidrage til vores oplevelse af generel tilfredshed med livet.

Denne artikel indgår i rapporten ”Balance – harmoni eller hamsterhjul”. Du kan læse hele rapporten her krifa.dk/indeks11-balance.


1) Mill 2008
2) Se fx Videncenter for God Arbejdslyst og Institut for Lykkeforskning 2015