Alt du skal vide om efterlønsordningen

Her kan du læse om dine muligheder, hvis du ønsker at betale til efterløn, hvis du allerede betaler, men har fortrudt, eller hvis du har nået folkepensionsalderen, og du hverken har været på efterløn eller optjent skattefri præmie.Godt at vide!

  • Overvejer du at stoppe dine indbetalinger til efterlønsordningen og har du ikke nået efterlønsalderen den 1. januar 2022?
  • Så anbefaler vi, at du venter med at få dine efterlønsbidrag udbetalt til første halvdel af 2022. 

  • I perioden den 1. januar 2022 til 30. juni 2022 kan du nemlig søge om at få dine efterlønsbidrag udbetalt kontant og skattefrit.

  Efterlønnen - kort fortalt

  Efterlønsordningen er for dig, der ønsker muligheden for at forlade arbejdsmarkedet tidligere end din folkepensionsalder eller at gå ned i arbejdstid den sidste del af dit arbejdsliv og dermed optjene skattefri præmier.

  Hvis du ønsker muligheden for at gå på efterløn, skal du betale efterlønsbidrag i op til 30 år. Hvor mange år, du skal betale, afhænger af hvornår du er født.

  Læs mere om din aldersgruppe.

  I 2023 er efterlønsbidraget på 531 kr. pr. måned (354 kr. hvis du er deltidsforsikret). Husk, at du kan trække beløbet fra i skat.

  Efterlønsbidraget bliver opkrævet sammen med dit kontingent til a-kassen.


  Sådan tilmelder du dig ordningen

  Du skal selv melde dig til efterlønsordningen. Din tilmelding skal ske senest på din 30-års fødselsdag.

  Din tilmelding skal være skriftlig. Du kan bruge formularen på  Mit Krifa eller sende os en mail. 

  Hvis du er over 30 år og ikke før har betalt efterlønsbidrag, kan du ikke tilmelde dig efterlønsordning. Du kan i nogle situationer tilmelde dig til fortrydelsesordningen i stedet.


  Hvis du ønsker at stoppe med at betale til efterløn

  Hvis du ønsker at stoppe med at betale til efterløn, kan du melde dig ud af efterlønsordningen og få dit indbetalte efterlønsbidrag tilbage.

  For at blive udmeldt af efterlønsordningen og få dit efterlønsbidrag tilbage, skal du udfylde blanketten AR 252. Din udmeldelse kan tidligst få virkning fra det tidspunkt, vi modtager din blanket. 

  Du skal være opmærksom på, at din udmeldelse betyder, at du mister muligheden for at gå på efterløn eller optjene skattefri præmie, og at udmeldelsen ikke kan fortrydes -  med mindre du opfylder betingelserne for at benytte dig af fortrydelsesordningen.

  Vi anbefaler, at du kontakter os, inden du beslutter dig.


  Når du skal have efterlønsbidraget tilbage

  Du kan få dit efterlønsbidrag tilbage, hvis du enten har udmeldt dig af efterlønsordningen, eller hvis du har nået folkepensionsalderen og hverken er gået på efterløn eller har optjent skattefrie præmier.

  Hvordan dit efterlønsbidrag bliver tilbagebetalt afhænger af din konkrete situation:

  Hvis du

  Så skal dit efterlønsbidrag

  har betalt efterlønsbidrag i mere end et år overføres til en dansk eller udenlandsk pensionsordning
  har nået efterlønsalderen tilbagebetales kontant 
  har fået tilkendt førtidspension 

  tilbagebetales kontant

  højst har betalt efterlønsbidrag i et år 
  er flyttet til udlandet, eller er på vej til at flytte til udlandet

  Når du bliver folkepensionist, betaler vi automatisk efterlønsbidraget kontant tilbage til dig, hvis du hverken har fået efterløn eller optjent skattefri præmie.

  Hvis du dør, betaler vi efterlønsbidraget kontant tilbage til boet - fratrukket en afgift på 30 procent til SKAT.

  Hvis dit efterlønsbidrag bliver overført til en alderspension eller en udenlandsk pensionsordning, eller du får dem kontant tilbage, skal du betale skat af beløbet. Vi trækker skatten fra, inden vi overfører pengene til din NemKonto.


  Hvis du har fortrudt din udmeldelse

  Du kan ikke fortryde, når du først har meldt dig ud af efterlønsordningen og har fået dit efterlønsbidrag tilbage, med mindre du opfylder betingelserne for at benytte dig af fortrydelsesordningen. 

  Hvis du har betalt til efterløn igennem fortrydelsesordningen, bliver din efterløn og din skattefrie præmie mindre. Læs mere om, hvad fortrydelsesordningen betyder for din efterløn.

  Her kan du se, om du opfylder betingelserne for fortrydelsesordningen:

  Aldersgruppe 

  Betingelser for at tilmelde sig fortrydelsesordningen 

  Født før 1. juli 1960 Du kan ikke tilmelde dig fortrydelsesordningen.
  Født mellem 1. juli 1960 og 31. december 1972 

  Du skal have været medlem af a-kassen uafbrudt siden 1. januar 1997.

  Du skal have været tilmeldt og betalt efterlønsbidrag i mindst 15 år før din efterlønsalder.

  Født 1. januar 1973 eller senere  

  Du skal have været med i a-kassen uafbrudt siden du fyldte 24 år.

  Du skal have været tilmeldt og betalt efterlønsbidrag i mindst 15 år før din efterlønsalder.

  Du skal være opmærksom på 

  For dig, der er født i perioden 1. juli 1963 til 31. december 1970 og som tidligere har været tilmeldt efterlønsordningen, gælder der særlige regler: du kan nemlig tidligst tilmelde dig fortrydelsesordningen, når der er gået 2 år fra den dato, hvor a-kassen modtog dit skriftlige fravalg. 

  Hvis du i 2012 har valgt at få dit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit, eller hvis du vælger at få dit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit i 2022, har du ikke mulighed for at tilmelde dig fortrydelsesordningen, selv om du opfylder betingelserne.

  Ofte stillede spørgsmål

  Hvad er efterløn?

  Efterlønsordningen er for dig, der ønsker muligheden for at forlade arbejdsmarkedet tidligere end din folkepensionsalder eller at gå ned i arbejdstid den sidste del af dit arbejdsliv og dermed optjene skattefri præmier. 

  Du skal opfylde en række betingelser for at kunne gå på efterløn. Fx skal du have betalt til den i 30 år. 

  Læse mere om efterløn her

  Hvornår startede efterlønsordningen?

  Efterlønsordningen blev indført i 1979 og blev i 1999 ændret til den fleksible efterlønsordning, vi kender i dag. 

  I 2012 blev der vedtaget en efterlønsreform. Reformen betød, at antal år på efterløn blev ændret fra 5 år til 3 år, og at efterlønsalderen skulle følge samme stigning i alderen på folkepensionen.

  Se hvornår du kan gå på efterløn her

  Hvad er efterlønsbidrag?

  Efterlønsbidraget er det beløb, du skal betale hver måned, når du er tilmeldt efterlønsordningen. Indbetalingen sker via din a kasse. Læs mere her