Alt du skal vide om efterlønsordningen

Her kan du læse om dine muligheder, hvis du ønsker at betale til efterløn, hvis du allerede betaler, men har fortrudt, eller hvis du har nået folkepensionsalderen, og du hverken har været på efterløn eller optjent skattefri præmie.

Efterlønnen - kort fortalt

Efterlønsordningen er for dig, der ønsker muligheden for at forlade arbejdsmarkedet tidligere end din folkepensionsalder eller at gå ned i arbejdstid den sidste del af dit arbejdsliv og dermed optjene skattefri præmier.

Hvis du ønsker muligheden for at gå på efterløn, skal du betale efterlønsbidrag i op til 30 år. Hvor mange år, du skal betale, afhænger af hvornår du er født.

Læs mere om din aldersgruppe.

I 2024 er efterlønsbidraget på 548 kr. pr. måned (365 kr. hvis du er deltidsforsikret). Husk, at du kan trække beløbet fra i skat.

Efterlønsbidraget bliver opkrævet sammen med dit kontingent til a-kassen.

Sådan tilmelder du dig ordningen

Du skal selv melde dig til efterlønsordningen. Din tilmelding skal ske senest på din 30-års fødselsdag.

Din tilmelding skal være skriftlig. Du kan bruge formularen på  Mit Krifa eller sende os en mail. 

Hvis du er over 30 år og ikke før har betalt efterlønsbidrag, kan du ikke tilmelde dig efterlønsordning. Du kan i nogle situationer tilmelde dig til fortrydelsesordningen i stedet.

Hvis du ønsker at stoppe med at betale til efterløn

Hvis du ønsker at stoppe med at betale til efterløn, kan du melde dig ud af efterlønsordningen og få dit indbetalte efterlønsbidrag tilbage.

For at blive udmeldt af efterlønsordningen og få dit efterlønsbidrag tilbage, skal du udfylde blanketten AR 252. Din udmeldelse kan tidligst få virkning fra det tidspunkt, vi modtager din blanket. 

Du skal være opmærksom på, at din udmeldelse betyder, at du mister muligheden for at gå på efterløn eller optjene skattefri præmie, og at udmeldelsen ikke kan fortrydes -  med mindre du opfylder betingelserne for at benytte dig af fortrydelsesordningen.

Vi anbefaler, at du kontakter os, inden du beslutter dig.

Når du skal have efterlønsbidraget tilbage

Du kan få dit efterlønsbidrag tilbage, hvis du enten har udmeldt dig af efterlønsordningen, eller hvis du har nået folkepensionsalderen og hverken er gået på efterløn eller har optjent skattefrie præmier.

Hvordan dit efterlønsbidrag bliver tilbagebetalt afhænger af din konkrete situation:

Hvis du

Så skal dit efterlønsbidrag

har betalt efterlønsbidrag i mere end et år  overføres til en dansk eller udenlandsk pensionsordning
har nået efterlønsalderen  tilbagebetales kontant 
har fået tilkendt førtidspension 

tilbagebetales kontant

højst har betalt efterlønsbidrag i et år 
er flyttet til udlandet, eller er på vej til at flytte til udlandet

Når du bliver folkepensionist, betaler vi automatisk efterlønsbidraget kontant tilbage til dig, hvis du hverken har fået efterløn eller optjent skattefri præmie.

Hvis du dør, betaler vi efterlønsbidraget kontant tilbage til boet - fratrukket en afgift på 30 procent til SKAT.

Hvis dit efterlønsbidrag bliver overført til en alderspension eller en udenlandsk pensionsordning, eller du får dem kontant tilbage, skal du betale skat af beløbet. Vi trækker skatten fra, inden vi overfører pengene til din NemKonto.

Hvis du har fortrudt din udmeldelse

Du kan ikke fortryde, når du først har meldt dig ud af efterlønsordningen og har fået dit efterlønsbidrag tilbage, med mindre du opfylder betingelserne for at benytte dig af fortrydelsesordningen. 

Bemærk: Hvis du har betalt til efterløn igennem fortrydelsesordningen, bliver din efterløn og din skattefrie præmie mindre.

Her kan du se, om du opfylder betingelserne for fortrydelsesordningen:

Aldersgruppe 

Betingelser for at tilmelde sig fortrydelsesordningen 

Født før 1. juli 1960  Du kan ikke tilmelde dig fortrydelsesordningen.
Født mellem 1. juli 1960 og 31. december 1972 

Du skal have været medlem af a-kassen uafbrudt siden 1. januar 1997.

Du skal have været tilmeldt og betalt efterlønsbidrag i mindst 15 år før din efterlønsalder.

Født 1. januar 1973 eller senere  

Du skal have været med i a-kassen uafbrudt siden du fyldte 24 år.

Du skal have været tilmeldt og betalt efterlønsbidrag i mindst 15 år før din efterlønsalder.

Du skal være opmærksom på 

For dig, der er født i perioden 1. juli 1963 til 31. december 1970 og som tidligere har været tilmeldt efterlønsordningen, gælder der særlige regler: du kan nemlig tidligst tilmelde dig fortrydelsesordningen, når der er gået 2 år fra den dato, hvor a-kassen modtog dit skriftlige fravalg. 

Hvis du i 2012, 2018 eller 2022 har valgt at få dit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit, har du ikke mulighed for at tilmelde dig fortrydelsesordningen, selv om du opfylder betingelserne.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er efterløn?

Efterlønsordningen er for dig, der ønsker muligheden for at forlade arbejdsmarkedet tidligere end din folkepensionsalder eller at gå ned i arbejdstid den sidste del af dit arbejdsliv og dermed optjene skattefri præmier. 

Du skal opfylde en række betingelser for at kunne gå på efterløn. Fx skal du have betalt til den i 30 år. 

Læse mere om efterløn her

Hvornår startede efterlønsordningen?

Efterlønsordningen blev indført i 1979 og blev i 1999 ændret til den fleksible efterlønsordning, vi kender i dag. 

I 2012 blev der vedtaget en efterlønsreform. Reformen betød, at antal år på efterløn blev ændret fra 5 år til 3 år, og at efterlønsalderen skulle følge samme stigning i alderen på folkepensionen.

Se hvornår du kan gå på efterløn her

Hvad er efterlønsbidrag?

Efterlønsbidraget er det beløb, du skal betale hver måned, når du er tilmeldt efterlønsordningen. Indbetalingen sker via din a kasse. Læs mere her