lånemuligheder, forsikringer og boligstøtte - få styr på økonomien
Forside/ .../ sikkerhedsnet_unge

Økonomi på SU: Se her, hvad du skal have styr på

Hvordan er det nu lige med lånemuligheder, forsikringer og boligstøtte? Se her, hvordan du får styr på din økonomi.
Ikon artikel
Journalist
Trine Boiskov Hansen

OM EKSPERTEN

Jesper Olesen
Uvildig rådgiver hos finansoptimering.dk
Har arbejdet i bankverdenen i 21 år.  
Nysgerrig på mere? Vi afholder arrangementer sammen med Jesper Olesen – Kig efter Lynkursus i privatøkonomi på siden her. 

- Jeg oplever mange unge, der slet ikke er opmærksomme på, at de faktisk kan få boligstøtte, når de bor til leje. Det er et tilskud til huslejen, og det skal man huske at tjekke og få søgt.  
Ordene kommer fra Jesper Olesen, der er uvildig rådgiver hos finansoptimering.dk. Med over 20 års erfaring fra bankverden har han mødt mange helt almindelige økonomiske udfordringer.  

Giv din økonomi et servicetjek

Kalenderen skriver januar. Og særligt i årets første måneder anbefaler Jesper Olesen et servicetjek af økonomien.
- Det er vigtigt med en plan for økonomien som studerende. Læg et budget og få overblik over de faste udgifter. Hvad betaler du til internet, telefon og licens? Du skal også kigge på forsikringer. Når du er flyttet hjemmefra, er du ikke dækket af dine forældres dækninger. En af de mest oversete udgifter hos unge er licens. Det skal du også huske at blive tilmeldt, siger Jesper Olesen.

4 VIGTIGE – FÅ TJEK PÅ DIN ØKONOMI

BOLIGSTØTTE: Bor du til leje, er der stor chance for, at du kan få tilskud til din husleje.
- BUDGET: En eller to gange om året skal du se på alle dine faste udgifter for at se, hvor mange penge du har til overs. Det kan være en hjælp at lave automatiske overførsler, så du får lommepenge hver mandag.  
- SKAT: Din forskudsopgørelse skal være opdateret. Får du et studiejob – eller ændrer dine indtægter sig på anden måde– er det altid vigtigt at ændre den. Log ind på skat.dk.
- FORSIKRINGER: Sørg for, at du har en ulykkes – og indboforsikring. Måske kan du få en studieforsikring, der ofte er billigere.

Kilde: Jesper Olesen, finansoptimering.dk

Studielån

Viser budgettet røde tal, kan der være hjælp at hente. Det kan være et studiejob, men der er også fornuftige muligheder for at låne.
- Mangler du penge - fx til bøger eller studietur, er det billigste lån et studielån. Her kan du låne op til 3.000 kr. hver måned, og renten er kun 1 procent. Pas på med forbrugslån og kassekredit, siger Jesper Olesen.

Husk også a-kassen

- Et års tid inden du er færdig med din uddannelse, skal du melde dig ind i en a-kasse for at have ret til dagpenge fra første dag. Det er en ny budgetudgift, men det er et godt sikkerhedsnet og en gode støtte at have i overgangen mellem studie og job.
Se vores guide til, hvordan du allerede scorer drømmejobbet under uddannelsen her.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse