Person sidder med hovedet begravet i hænderne

Jeg bliver mobbet. Hvad gør jeg?

I gennemsnit vil 14 procent af os blive mobbet på arbejdspladsen. Alligevel oplever mange det som et tabu både at tale om og gøre noget ved. Her får du gode råd til, hvad du skal gøre, hvis du bliver mobbet.
Michelle Haubo Kogstad Nielsen

Del det med andre

Undersøgelser viser, at 44 procent af dem, der bliver mobbet ikke siger noget om det. Men det er vigtigt, at du ikke går med dine tanker og oplevelser alene. Hvis ikke du nævner det for din chef, tillidsrepræsentant eller kollegaer, bliver der næppe gjort noget ved problemet.

- Det kan opleves, som en stor overvindelse at skulle nævne mobning for sin chef eller kolleger. Men ikke desto mindre er det utrolig vigtigt, at man ikke i længere perioder bare vender den anden kind til, fortæller Erik Hougaard, der er psykoterapeut i Krifa.

Hvis du ikke åbner op overfor nogen, kan mobningen samtidigt opleves endnu værre forklarer psykoterapeuten:

- Når det handler om psykiske og fysiske krænkelser, kan problemerne føles tusinde gange værre, hvis man går alene med problemet.

Årsager til mobning

Ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø bliver ca. 12 procent af os årligt udsat for mobning på arbejdspladsen.

Mobningen skyldes oftest:

  • Konfliktfyldte forhold mellem medarbejderne

  • Lederen vurderes til at være aggressiv, autoritær og undvigende

  • Medarbejderne har ingen eller meget lidt medindflydelse

  • Uklarhed om roller og ansvar

  • Højt arbejdspres

Min leder er problemet

55 procent af dem, som vælger at tale med lederen eller tillidsrepræsentanten om mobningen, oplever, at der ikke bliver gjort noget for at stoppe mobningen.

- Mange medarbejdere oplever, at de har en konfliktsky leder. Måske ved lederen ikke, hvordan han eller hun skal håndtere en situationen og derfor agerer undvigende og bagatelliserer problemet.

I mange tilfælde oplever Erik Hougaard også, at krænkeren faktisk er lederen selv. I en sådan situation kan bare dét faktum også være en stor barriere. Men i tilfælde, hvor du frygter for din ansættelse eller mangler tillid til lederens handlekraft, har han også guidelines:

- Hvis bliver mobbet af nogen i en ledende stilling, eller du tvivler på, at din leder simpelthen formår at gøre noget ved sagen, kan du i stedet for at gå til din tillidsrepræsentant, HR eller kollegaer. Vigtigst er, at du faktisk går videre med problemet. Ellers risikerer du at stå dér – alene – med en følelse af afmagt og et nedbrudt selvværd.

Selvom statistikken ikke ligefrem er rosenrød, mener psykoterapeuten, at der alligevel er noget at være positiv over:

- Det er trist, at statistikken ser sådan ud. Men skal vi huske på, at der faktisk er 45 procent, som oplever, at det faktisk nytter at gå videre med problemstillingen! Derfor skal enhver, der føler sig mobbet, tro på, at det kan løses.

Der er hjælp at hente

Er du medlem af Krifa Fagforening? Så ring til vores psykologer og psykoterapeuter på tlf. 7227 7227 og få hjælp til at håndtere situationen.

Du kan også ringe til Arbejdstilsynet på tlf. 7012 1288. De vejleder om mobning og hjælper dig med evt. at klage til Arbejdstilsynet.

Bevidst og ubevist mobning

Bliver du gang på gang udelukket fra samtaler eller ignoreret ved frokostbordet – føler du sikkert, at det er bevist mobning. Men det er ikke altid tilfældet.

- Det er ikke okay at krænke et andet menneske. Men konflikter mellem medarbejdere er ikke altid en simpel affære. Oftest ligger der noget til grund for mobningen, og det skal man huske at overveje – før man indblander HR eller lederen, forklarer Erik Hougaard og fortsætter:

- Overvej om du kunne have tricket noget hos den, der mobber dig? Hvis det ikke er tilfældet, kan du tage en snak med personen, hvor du forklarer, hvad du oplever og hvad det gør ved dig. Det kræver dog et stort overskud. Og er krænkelserne så alvorlige, at der ikke hersker nogen tvivl – skal du gå direkte til din tillidsrepræsentant eller leder med sagen, afslutter han.

Mobbefakta

12 procent af folk i arbejde har følt sig udsat for mobning inden for det seneste år på deres arbejdsplads, viser tal fra Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Her får du de nyeste fakta om mobning på danske arbejdspladser.

  • 71,5 procent af dem der bliver mobbet, føler sig mobbet af kollegerne.

  • 32,4 procent af dem der bliver mobbet, føler sig mobbet af deres leder.

  • Mobbeofre har flere søvnproblemer, stress, stress-symptomer og dårligt helbred.

  • Der bliver mobbet mest blandt ufaglærte.

  • Mobning forekommer oftest på arbejdspladser, hvor man arbejder med ting og mennesker. Fx i sundhedsvæsenet, på skoler og i industrien.

  • Mobning forekommer sjældnere på arbejdspladser, hvor man arbejder med sprog, kommunikation og tal.

Ondt i arbejdslivet?

Vores psykologer og psykoterapeuter hjælper dig med at håndtere de udfordringer, du oplever på arbejdspladsen og genvinde din arbejdslyst. Bliv medlem og få en Stress- og trivselssamtale.