To personer har konflikt på jobbet

Konflikttrappen - forstå de 7 trin

Hvad er det, der sker, når konflikter går i hårdknude? Få en forståelse af de syv stadier i en konflikt.
Trine Boiskov Hansen

Syv stadier i en konflikt

En konflikt med en kollega eller en anden relation kan hurtigt eskalere, hvis der ikke bliver gjort noget for at løse den.

Brug konfliktrappen nedenfor til at forstå, hvilke stadier en konflikt kan befinde sig i - og få på den måde et bedre udgangspunkt for at løse konflikten.

Grafik der viser de 7 trin af den opadgående konflikt.

1. Uenighed

Du og din kollega har forskellige holdninger og interesser i forbindelse med en opgave, I skal løse. Der opstår spænding mellem jer.

2. Det er din skyld!

I er begge overbeviste om, at kollegaen er selve problemet. Jeres forhold begynder at blive dårligt. I misforstår og tvivler på hinandens motiver.

3. Problemet vokser

Nye problemer og gamle sager dukker op. Jeres samtaler begynder ofte sådan her: ”Du er også altid…” eller ”Du gør aldrig..."

4. Dialogen forsvinder

I hører ikke rigtigt efter, hvad den anden siger. Ord bliver misforstået med vilje. Til sidst kan I ikke længere snakke med hinanden - kun om hinanden.

5. Sort og hvidt

Den oprindelige konflikt betyder ikke noget længere. Det hele er sort og hvidt. Det handler kun om at have ret - eller ikke at have ret. I er blevet hinandens fjender.

6. Som fjender i krig

Vreden har overtaget. I fører nu åben krig. Målet er simpelt - at skade modparten. Alle midler tages i brug. Til sidst også psykisk og fysisk vold.

7. Klimaks

I kan ikke holde synet af hinanden ud. I kan ikke være i nærheden af hinanden, hverken i samme rum eller under samme tag. Konflikten har nået sit klimaks.

Hvad er konflikttrappen - teori

Konflikttrappen er en teori, der bruges til at forstå og analysere eskaleringen af konflikter. Den er udviklet af den norske professor Johan Galtung, som har forsket i konfliktløsning. Konflikttrappen beskriver, hvordan konflikter kan eskalere i forskellige trin fra en simpel uenighed til en alvorlig konflikt.

Sådan løser I konflikten

Uanset hvilket stadie jeres konflikt er havnet på, så er der flere ting I kan gøre for at løse den. Det handler blandt andet om at få skabt en dialog, hvor begge parter bliver hørt, og hvor I får en fælles forståelse af det, der er sket.

Læs om, hvordan du kan løse konflikten.

Ondt i arbejdslivet?

Vores psykologer og psykoterapeuter hjælper dig med at håndtere de udfordringer, du oplever på arbejdspladsen og genvinde din arbejdslyst. Bliv medlem og få en Stress- og trivselssamtale.