Hvad er en fratrædelsesaftale?
Hvis du er blevet opsagt og tænker, at det virker lidt urimeligt, kan du spørge arbejdsgiveren, om du kan få en fratrædelsesaftale, som betyder, at dine vilkår forbedres i forhold til en almindelig opsigelse.
Fratrædelsesaftalen kan fx sige, at du bliver fritstillet med løn, eller at du får ekstra løn i en periode.
Til gengæld skriver du så under på, at du ikke stiller krav efterfølgende, og at du og arbejdsgiveren går hver til sit i god ro og orden.
Det kan føles svært at tage snakken med arbejdsgiveren, når du lige er blevet opsagt. Hvis du har det sådan og er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, kan du kontakte din fagforening og fortælle dem om opsigelsen. Den kan hjælpe med at vurdere, hvordan du står i forhold til at få en aftale.
Send din fratrædelsesaftale forbi din fagforening – inden du skriver under
En fratrædelsesaftale skal være til din fordel, og det kan være svært at vurdere, om aftalen faktisk er god for dig og stiller dig bedre end et normalt opsigelsesvarsel.
Nogle gange vil din arbejdsgiver tilbyde dig en fratrædelsesaftale, som ser god ud på papiret, men faktisk stiller dig dårligere.
Her er nogle ting, du skal holde øje med:
- Aftalen må ikke være tilbagedateret
- Aftalen må ikke have et kortere varsel end opsigelsesperioden
- Godtgørelse må ikke erstatte en lønningsperiode (det godkender a-kassen ikke)
- Aftalen skal indeholde fordele, der gør den bedre end en normal opsigelse
Har du fået tilbudt en fratrædelsesaftale? Så send den videre til din fagforening, før du skriver under. De hjælper dig med at tjekke, om aftalen faktisk er god for dig.
Gensidig fratrædelsesaftale
En gensidig fratrædelsesaftale betyder, at dig og arbejdsgiveren er enige om, at I laver en fratrædelsesaftale. Det er også det samme som en frivillig fratrædelsesaftale.
Det kan være en god løsning – men du skal være opmærksom på, at det kan give tre ugers karantæne fra a-kassen. Det skyldes, at det lyder som om, at du delvist er skyld i, at du bliver ledig.
Det er derfor vigtigt, at det står på skrift, at det er arbejdsgiverens valg at opsige dig, og at du ikke tager skylden.
En gensidig fratrædelsesaftale på eget initiativ
Du kan også få en gensidig fratrædelsesaftale, hvis der fx er sparerunde på din arbejdsplads.