Fratrædelsesaftale

Er du blevet opsagt og sidder tilbage med følelse af, at det ikke var helt fair? Så er der måske mulighed for at få en fratrædelsesaftale.

Hvad er en fratrædelsesaftale?

Hvis du er blevet opsagt og tænker, at det virker lidt urimeligt, kan du spørge arbejdsgiveren, om du kan få en fratrædelsesaftale, som betyder, at dine vilkår forbedres i forhold til en almindelig opsigelse.

Fratrædelsesaftalen kan fx sige, at du bliver fritstillet med løn, eller at du får ekstra løn i en periode. 

Til gengæld skriver du så under på, at du ikke stiller krav efterfølgende, og at du og arbejdsgiveren går hver til sit i god ro og orden. 

Det kan føles svært at tage snakken med arbejdsgiveren, når du lige er blevet opsagt. Hvis du har det sådan og er i tvivl om, hvordan du skal gribe det an, kan du kontakte din fagforening og fortælle dem om opsigelsen. Den kan hjælpe med at vurdere, hvordan du står i forhold til at få en aftale. 

Send din fratrædelsesaftale forbi din fagforening – inden du skriver under

En fratrædelsesaftale skal være til din fordel, og det kan være svært at vurdere, om aftalen faktisk er god for dig og stiller dig bedre end et normalt opsigelsesvarsel

Nogle gange vil din arbejdsgiver tilbyde dig en fratrædelsesaftale, som ser god ud på papiret, men faktisk stiller dig dårligere.

Her er nogle ting, du skal holde øje med:

  • Aftalen må ikke være tilbagedateret
  • Aftalen må ikke have et kortere varsel end opsigelsesperioden
  • Godtgørelse må ikke erstatte en lønningsperiode (det godkender a-kassen ikke)
  • Aftalen skal indeholde fordele, der gør den bedre end en normal opsigelse

Har du fået tilbudt en fratrædelsesaftale? Så send den videre til din fagforening, før du skriver under. De hjælper dig med at tjekke, om aftalen faktisk er god for dig. 

Gensidig fratrædelsesaftale

En gensidig fratrædelsesaftale betyder, at dig og arbejdsgiveren er enige om, at I laver en fratrædelsesaftale. Det er også det samme som en frivillig fratrædelsesaftale.

Det kan være en god løsning – men du skal være opmærksom på, at det kan give tre ugers karantæne fra a-kassen. Det skyldes, at det lyder som om, at du delvist er skyld i, at du bliver ledig. 

Det er derfor vigtigt, at det står på skrift, at det er arbejdsgiverens valg at opsige dig, og at du ikke tager skylden.

En gensidig fratrædelsesaftale på eget initiativ

Du kan også få en gensidig fratrædelsesaftale, hvis der fx er sparerunde på din arbejdsplads.

Eksempel på en gensidig fratrædelsesaftale

Charlotte arbejder i en virksomhed med omkring 100 ansatte. Virksomheden skal spare og dermed opsige 10 medarbejdere, og Charlotte har længe overvejet at prøve noget nyt i sit arbejdsliv. 

Derfor går hun til chefen og siger, at hun godt kan være en af de 10, der skal opsiges, hvis hun bliver fritstillet i sin opsigelsesperiode og får løn. Det accepterer chefen, og Charlotte bliver dermed opsagt på en gensidig fratrædelsesaftale.

Er du i samme situation som Charlotte? Så kontakt din fagforening, inden du hiver fat i din arbejdsgiver. Så ved du, hvordan du står i forhold til din a-kasse og en eventuel karantæne.

Fratrædelsesaftale ved sygdom

Bliver du opsagt, mens du er sygemeldt, kan følelsen af urimelighed ramme dig, og du kan komme i tvivl om, om opsigelsen er gyldig.

Du må ikke få en fyring under sygdom, fordi du er syg. Så din arbejdsgiver skal være varsom med sin begrundelse, hvis du opsiges midt i din sygdom. 

Synes du derfor, at opsigelsen er på grænsen, kan du fortælle det til din arbejdsgiver, og I kan måske blive enige om en fratrædelsesaftale. Er din arbejdsgiver ikke interesseret i en fratrædelsesaftale, har du måske fået en usaglig opsigelse

Bliver du i tvivl, efter du er opsagt? Kontakt din fagforening, som kan hjælpe dig med at vurdere din opsigelse og tag kontakt til din arbejdsgiver, hvis der er noget om snakken. 

Fratrædelsesaftale ved stress

Du må ikke opsiges alene med den begrundelse, at du er ramt af stress.

Hvis det er dit arbejde, der har gjort dig syg med stress, kan det måske give mening for dig at få ro og komme videre. Her kan en fratrædelsesaftale være en mulighed, så du kan få tid til at blive rask og finde en ny retning.

Kan jeg fortryde min fratrædelsesaftale?

Når du har skrevet under på din fratrædelsesaftale, er den som udgangspunkt bindende.

Er der omstændigheder, som har ændret sig, kan du kontakte din fagforening, som kan hjælpe dig med at vurdere, om der er særlige forhold, der vil kunne trække aftalen tilbage.

Er det en fordel at få en fratrædelsesaftale?

Ja, nogle gange, men ikke altid.

Hvis der står, at det er en gensidig aftale, skal du være afklaret med at få karantæne fra a-kassen. Omvendt får du med fratrædelsesaftalen bedre vilkår i din opsigelsesperiode. 

Du skal være opmærksom på, at fratrædelsesaftalen skal være til din fordel og stille dig bedre end en normal opsigelse. Er du i tvivl, kan du altid snakke med din a-kasse.

Hvad betyder det, at jeg ikke må stille krav?

Når du laver en fratrædelsesaftale, får du bedre vilkår i din opsigelsesperiode.

Det, som arbejdsgiveren får ud af det, er, at du skriver under på, at du ikke kommer til at kræve godtgørelse, erstatning eller anden kompensation. 

Derfor bruges fratrædelsesaftaler også i forbindelse med opsigelser, der kan være på grænsen til usaglige. På den måde får medarbejderen bedre vilkår, mens arbejdsgiveren sikrer, at der ikke kommer en sag ud af opsigelsen.