Stress som ledig
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Jobsøgning/ Kan man få stress som ledig?
Forside/ .../ Kan man få stress som ledig?

Kan man få stress som ledig?

Hverdagen som ledig kan være lige så stressende som en travl arbejdsdag på kontoret. Derfor får næsten hver anden jobsøgende stress.
Ikon artikel
Journalist
Anne Rahbek

Om Helle Alsted

Helle Alsted er cand. pæd. i pædagogisk psykologi og har specialiseret sig i stressbehandling, psykisk arbejdsmiljø og anerkendende relationer.

Hun er derudover forfatter til bogen ”Ledig uden stress”.

Læs mere om Helle Alsted her.

Du bruger de fleste af dine vågne timer på vagt foran computeren. For måske er det nu, at drømmestillingen bliver slået op. Du sender et væld af ansøgninger afsted – og modtager måske lige så mange afslag den anden vej. Hverdagen som ledig er hård – og faktisk har næsten hver anden ledige svære symptomer på stress. Det fortæller Helle Alsted, der er stressrådgiver og har udgivet den første danske bog om stress hos ledige.

- Ledighedsstress bliver desværre mere og mere udbredt. Det kommer for det meste af den usikkerhed, der er forbundet med at være ledig, fortæller hun og fortsætter:

- Symptomerne er de samme som for arbejdsrelateret stress, så ledighedsstress kan også påvirke dig både fysisk, psykisk og adfærdsmæssigt.  

Se ledigheden som et job

Ifølge Helle Alsted skyldes den stigende ledighedsstress, at vi tillægger arbejdet alt for stor betydning for vores identitet. Mange ledige føler, at de har mistet deres identitet, når de ikke længere har deres job, og det kan derfor være svært at forlige sig med ledigheden.

- Det er vigtigt at huske, at vi ikke kun er mennesker med én identitet. Vi har mange forskellige identiteter, og arbejdet er kun en af dem. Det er vigtigt at se på det hele menneske. Hvem er vi, når vi ikke er på arbejde? Vi skal hente energi og livsglæde i andre dele af det daglige liv, for eksempel gennem gode sociale relationer og familiesamvær. På den måde er det lettere at tackle og acceptere ledigheden, og man stresser ikke over situationen på samme måde.

Hun fortæller, at det at have en struktureret hverdag er vigtigt for at forebygge stress. Man skal se jobsøgningen som et job og huske at holde fri om aftenen og i weekenden. På den måde får man også en hverdag, der kredser om andet end ledighed.

Det er vigtigt, at man som ledig kommer ud og opsøger fællesskaber.

Helle Alsted, stressrådgiver

- Det er vigtigt, at man som ledig kommer ud og opsøger fællesskaber. Det kan nemlig påvirke stressniveauet negativt, hvis man ikke snakker, griner og græder med andre. Kom ud og oplev glæden ved livet og hverdagen gennem sociale fællesskaber og sjove fritidsaktiviteter.

Når symptomerne er alvorlige

Helle Alsted understreger, at det er vigtigt at tage symptomerne på stress alvorligt. Har man alvorlige symptomer, vil det nemlig kræve professionel hjælp at komme af med stressen, inden man er klar til at komme tilbage til jobsøgningen.

- Føler man sig meget stresset, skal man finde ud af, om der er noget i hverdagen, man kan ændre for at øge trivslen. Er symptomerne meget alvorlige, skal man tage til lægen, som kan vurdere, om man skal sygemeldes og have professionel hjælp. Når man er ramt af ledighedsstress er det vigtigt, at man får hjælp til at geare helt ned, så stresshormonerne får tid til at forsvinde fra kroppen, fortæller hun.

- Man skal generelt huske, at nogle ledighedsdage er gode, andre er dårlige. Det er hårdt at være ledig, og du skal give dig selv lov til at være frustreret og træt. Det er bare vigtigt at være opmærksom på, at de dårlige tanker ikke må fylde alle dage.

Få hjælp til stress og forebyg
Meld dig ind og få adgang til vores forløb.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse