Gul seddel med skriften ”Hvem er du?”
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Kolleger/ Bliv klogere på persontyper og få et godt samarbejde - Se her!
Forside/ .../ Bliv klogere på persontyper og få et godt samarbejde - Se her!

Kender du "person"typen?

I et godt team er der flere forskellige persontyper. Men det bliver først rigtig godt, når du forstår de forskellige typer – især din egen. Bliv også klogere på forskellige typer af persontypetests.  

Ikon artikel
journalist
Dorte Toft Pedersen

Nogle arbejder hurtigt, andre langsomt. Nogle tænker, mens andre taler. Nogle fanger detaljen, mens andre flyver af sted i helikopteren. 

De færreste kan lide at blive sat i kasser eller blive klasket op på en væg med udsagnet: Sådan er du. Men vi er alle mere af noget og mindre af noget andet.

- Er du bevidst om dine styrker og udfordringer, bliver det lettere for dig at agere hensigtsmæssigt i forhold til dine kolleger, fortæller Pernille Aagaard, der er HR-konsulent i Krifa.

Tjek på typerne

Persontypeanalyser kan hjælpe dig med at blive bevidst om dine styrker og udfordringer i bestemte situationer. Men den viden bliver først rigtig værdifuld, når du bruger den i praksis.

- Du kan arbejde konstruktivt med din profil ved at sige: Det her er jeg god til, her har jeg udfordringer, siger HR-konsulenten og fortsætter med et eksempel: 

- Handlekraft og slagkraft er godt at have, men det kan også blive for meget. Så er du den dominerende type, er det vigtigt at have dette for øje, så du ikke tager tiden og mulighederne fra andre, siger HR-konsulenten og fortsætter:

- Selv er jeg en dominerende person. Jeg tænker hurtigt og får mange ideer. Men det kan betyde, at nogle af mine kolleger ikke kommer til. Det har jeg arbejdet med ved at lave regler for mig selv. For eksempel siger jeg ikke noget som den første på et møde, men lader andre komme til.

Forstå dig selv

- Når du arbejder med din personprofil, er det vigtigt at huske, at vi som mennesker kan mange forskellige ting. Analysen kan vise dig nogle af de ting, du ikke selv har fået øje på. Men den siger ikke alt, påpeger Pernille Aagaard.

- Resultatet må du ikke bruge til at sætte dig selv i en kasse, som du lukker dig inde i og undskylder dig med. For eksempel: ”Jeg kan ikke gøre for, at jeg aldrig siger noget på møderne, for sådan er min profil”. Eller: ”Jeg er en dominerende type, så jeg kan ikke gøre for, at jeg handler sådan her”. Gør du det, er du på galt spor, mener Pernille Aagaard og tilføjer, at profilanalysen skal bruges til at arbejde med sine styrker og udfordringer.

For vi har alle et personligt ansvar. Er du den dominerende type, kan du måske bruge HR-konsulentens egen regel om at lade andre komme til først. Er du en mere tilbageholdende type, kan du lave en regel om at være den første eller nummer to, der siger noget til et møde.

Forstå dine kolleger

Det er en god ide at arbejde med en persontypeanalyse sammen med dine kollegaer. Det kan give mange aha-oplevelser og styrke jeres samarbejde.

- At tage en analyse i sit team kan være en anledning til at få talt sammen om, hvor vi er stærke, og hvor vi har udfordringer. Også hvad vi har brug for fra vores kolleger for at blive gode, siger Pernille Aagaard.
 

Forskellige persontypetests

Er du og dine kollegaer interesseret i at tage en persontypetest? Så kan du her læse om nogle af de forskellige slags, I kan tage.

Enneagram-testen

En enneagramtest gør dig bevidst om dine tanke- og handlemønstre, passioner og særlige evner. Du kan bruge resultatet som et værktøj til personlig udvikling. Den er også et værktøj til at udvælge og sammensætte effektive teams.

Ennegram-testen deler mennesker op i følgende ni persontyper:

 1. Perfektionist
 2. Hjælper
 3. Udretter
 4. Romantiker
 5. Iagttager
 6. Skeptiker
 7. Eventyrer
 8. Frontkæmper
 9. Fredselsker

Krifa-app: Min persontype

Krifa står bag app’en ”Min persontype”, som kan downloades gratis til både iPhone og Android. Spørgsmålene i app’en tager udgangspunkt i psykiateren Carl Jungs personstudier, og du får en vurdering af din persontype, som du kan bruge i din karriere, dit samarbejde med kolleger og i din jobsøgning.

Du kan også dele dit resultat med en kollega og bede ham eller hende gøre det samme, så I på den måde bliver klogere på hinanden.

Desuden viser app’en stillinger fra Jobindex, som passer til din persontype, og der er en vejledning om brancheskift.

Belbin-testen 

Belbin-testen vil typisk være en, du møder i forbindelse med en jobsamtale. Den er udviklet af psykologen Meredith Belbin, og dækker over følgende ni persontyper:

 1. Idemand 
 2. Opstarter
 3. Koordinator
 4. Analysator
 5. Organisator
 6. Kontaktskaber
 7. Specialist
 8. Afslutter
 9. Formidler

Denne test gælder især om at sammensætte teams, så det består af personer, som supplerer hinanden. Så der både er personer, der er gode til for eksempel at få ideer, til at organisere eller til at afslutte og formidle.

DISC-analysen

DISC-analysen bruges ofte ved rekruttering og som basis for udvikling af personer og en gruppe. Analysen beskriver en persons adfærd ud fra følgende fire parametre:

D for dominans. Dvs. i hvor høj grad man har en dominerende adfærd og forsøger at styre andre.

I for indflydelse. Dvs. i hvor høj grad man ønsker, at andre skal have samme opfattelse, som man selv har, og forsøger at påvirke andre ved at overtale dem.

S for stabilitet. Dvs. i hvor høj grad, man ønsker at undgå ændringer og vil arbejde inden for kendte rammer. 

C for tilpasningsevne. Dvs. i hvor høj grad man analyserer tingene grundigt og arbejder systematisk og nøjagtigt.

 


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse