Genkend stresssymptomer hos kvinder

Genkend stresssymptomer hos kvinder

Stress kan give specifikke symptomer hos kvinder. Stress kan påvirke hormoner, fertilitet og graviditet – bliv her klogere på hvordan.

Kvindekroppen adskiller sig fra mandekroppen på nogle områder – og derfor kan stress og stort arbejdspres påvirke kvinder anderledes end mænd.

Bliv her klogere på de særlige påvirkninger og stresssymptomer hos kvinder.

Kvindekroppen kan reagere anderledes på stress

Mænd og kvinder kan opleve mange af de samme stresssymptomer, som blandt andet kan blive udløst af forskellige stressbelastende faktorer i arbejdslivet.

I følge stressforsker Bo Netterstrøm kan symptomerne også ofte være forskellige mellem de to køn.

Stress kan eksempelvis påvirke kvinder på tre særlige områder:

  • Hormoner

  • Fertilitet

  • Graviditet

Menstruation – hvordan kan stress påvirke min cyklus?

Stress kan forstyrre hormonbalancen i en kvindes krop. Hvis stress påvirker cyklussen og hormonbalancen, kan et symptom være uregelmæssige blødninger. Menstruationen kan blive forsinket eller udeblive.

Udebliver menstruationen, kan der være andre årsager end stress bag. Blandt andet graviditet, som er en af de hyppigste årsager til udebleven menstruation. Derfor kan det være en god idé at opsøge en læge eller gynækolog.

Derfor påvirker stress din menstruation

En kvindes menstruationscyklus styres af hormoner.

Det er hjernedelen hypotalamus, der styrer hormonbalancen. Den sender signal til hjernens hypofyse om at producere og udskille hormoner. De skal sætte gang i æggestokkene, som skal lave en ægløsning og producere kvindelige kønshormoner, østrogen og progesteron.

Stresshormonet kortisol kan skabe ubalancer i hypotalamus. Det betyder, at hypofysen ikke får de rigtige signaler. Det kan give en ubalance mellem østrogen og progesteron og forstyrre ægløsningen og dermed menstruationen.

Fertilitet – hvordan kan stress påvirke mine graviditetschancer?

Stress kan have indvirkning på fertiliteten. Og hvis de to ønskede streger udebliver, kan stressen blive forstærket. Nedsat fertilitet kan derfor være et overset stresssymptom hos kvinder.

Ofte kan det være svært at opdage i sammenhæng med stress – og symptomer på stress står heller aldrig alene. Det er et samlet hele af fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer.

De drilske hormoner kan gøre det svært at blive gravid

Stress kan hæmme ægløsningen.

Det kan føre til nedsat fertilitet, fordi ægløsning er nødvendig for at undfange et barn. Det gælder dog kun naturlig undfangelse. Studier peger på, at der ikke er nogen klar sammenhæng mellem stress og nedsat frugtbarhed ved fertilitetsbehandling.

Omvendt kan fertilitetsbehandling påvirke stressniveauet.

Tag en test og få klarhed over dit stressniveau

Oplever du stresssymptomer som udebleven menstruation? Eller har du svært ved at blive gravid? Så tag vores stresstest. Ud fra dine svar får du en score, som giver dig en idé om, hvorvidt dine symptomer hænger sammen med stress.

Graviditet – hvordan kan stress påvirke min graviditet?

Påvirkninger i en graviditet kan have betydning for fosterets udvikling – både indenfor og udenfor livmoderen. Det gælder i nogen grad også stress.

Noget tyder ifølge Sundhedsstyrelsen på, at kvinders mentale helbred under graviditeten kan have betydning for fosterets helbred.

Undersøgelser viser blandt andet en sammenhæng mellem stress i graviditeten og lav fødselsvægt.

Men hvordan påvirker stress en graviditet i tredje trimester? Ifølge Baby Instituttet viser undersøgelser, at stressede kvinder oftere føder for tidligt. I nogle tilfælde mange uger for tidligt. Det kan have konsekvenser for barnet at forlade livmoderen, før alle organer er færdigudviklede og modne.

Et foster lever under samme fysiske og kemiske forhold som moderen. Det vil sige, at det også kan blive påvirket af stresshormoner, hvis moderen er stresset i graviditeten.

Stress kan derfor påvirke en graviditet i tredje trimester ved at føre til for tidlig fødsel ifølge Baby Instituttet.

Stress er udbredt i den fødedygtige alder

En graviditet kan være en sårbar periode med mange bekymringer og følelser på spil. Det kan hænge sammen med, at stress er en af de mest udbredte mentale belastninger under graviditeten.

Sundhedsstyrelsen peger på, at kvinder i den fødedygtige alder optager den gruppe med flest stressede.

Mindsk stressniveauet med afspændingsøvelser

Med afspændingsøvelser kan du blandt andet mindske stressniveauet i graviditeten eller forsøget på at blive gravid. Øvelserne er brugbare i alle situationer, hvor du kan have brug for at dæmpe din følelse af stress.

Afspændingsøvelserne styrker din evne til at fokusere, så krop og tanker kan falde til ro. Det giver en pause, hvor du kan hente ny energi.

Få hjælp til et højt stressniveau

I en stress- og trivselssamtale med en af vores psykologer eller psykoterapeuter kan du få hjælp til at skabe et overblik over de stressende faktorer, du oplever i din hverdag.