Sygemelding med stress – sådan forholder du dig
Sådan sygemelder du dig med stress
Mistænker du, at en stresssygemelding er nødvendig for at tage hånd om dit helbred? Så følg disse tre trin.
Regler og rettigheder under din sygemelding med stress
Bliver du sygemeldt med stress, kan situationen virke uoverskuelig. Men har du overskud, kan det være en god idé at bruge kort tid på at orientere dig om reglerne under en sygemelding.
Når der er styr på det praktiske, kan det give dig mere ro i maven under dit stressforløb. Og så kan du i stedet fokusere på at få det bedre.
Det skal du være opmærksom på under din sygemelding
Hvornår kan en sygemelding med stress blive nødvendig?
Oplever du alvorlige og langvarige symptomer på stress, kan en sygemelding være nødvendig.
I det tilfælde kan stresshåndtering ikke altid stå alene. Og så kan det blive nødvendigt at trække stikket for en stund.
Er du alvorligt ramt af stresssymptomer, kan de sløre kontakten med dig selv. Det kan gøre det svært for dig at opdage den. Her er det vigtigt at lytte, hvis din partner, kollega eller ven gør dig opmærksom på din tilstand.
Det er din læge, der vurderer, om du har brug for at blive sygemeldt med stress. Tal derfor altid med din læge, hvis du selv eller en tæt på dig mistænker alvorlig stress.
Få hjælp til at håndtere et højt stressniveau
Viser stresstesten en høj score? Så kan det være indikation på, at du oplever alvorlige symptomer.
Vores team af psykologer og psykoterapeuter tilbyder en stress- og trivselssamtale til medlemmer, der har brug for råd og vejledning til stress.
Her får du konkrete redskaber til at arbejde med den stress, du oplever. Og du får hjælp til at danne et overblik over din situation, handlemuligheder og de faktorer, der virker stressende på dig.
Ud fra samtalen kan du også få hjælp til at vurdere om en sygemelding med stress kan være nødvendig for at komme ovenpå igen.
3 råd til at sænke stressniveauet under din sygemelding
Under en stresssygemelding handler det om at tage hånd om dig selv, så du kan komme stærkt tilbage på arbejde igen.
Vores psykoterapeut Erik Hougaard giver her tre korte råd til at sænke stressniveauet, hvis du er sygemeldt med stress.
Ofte stillede spørgsmål om sygemelding med stress
Vores jurist Heidi Nonbo får mange spørgsmål om sygemelding med stress. Her får du svar på de mest stillede.
Kan jeg blive fyret, når jeg er sygemeldt med stress?
Er du sygemeldt med stress, kan du som udgangspunkt godt blive fyret. Mange har dog en beskyttelse mod usaglig fyring. En stresssygemelding er ikke i sig selv en saglig grund til fyring. Men er du syg gennem lang tid, eller forstyrrer dit fravær i høj grad virksomhedens drift, kan det være en saglig grund til en opsigelse.
Får jeg løn under min stresssygemelding?
Er du funktionær, har du altid ret til løn under sygdom. Er du ikke funktionær, vil du i nogle tilfælde have ret til løn – i andre modtager du sygedagpenge. Det vil typisk stå i din overenskomst, hvad du har ret til.
Er du i tvivl, så kontakt os. Eller bliv klogere på betaling under sygemelding med stress her.
Kan jeg sige mit job op under en sygemelding med stress?
Du kan godt opsige dit job, hvis du er sygemeldt med stress. For mange kan det være en naturlig reaktion at slippe al forbindelse, hvis det er jobbet, der udløser stressreaktionen.
Heidi Nonbo anbefaler dog, at du trækker vejret og overvejer situationen grundigt – ofte kan det være en panikhandling, som du kan fortryde bagefter. Søg gerne vejledning og sparring hos os, inden du tager beslutningen.
Opsiger du dit job under en stresssygemelding, giver det karantæne fra A-kassen. Det betyder, at der går tre uger, før du kan få dagpenge.
Kom godt tilbage på jobbet efter stress
Det er vigtigt, at du først kommer tilbage på arbejdet, når du og din krop er klar til det. Samtidig skal du i gang på den rigtige måde, så du ikke havner i samme spor, som var skyld i din stresssygemelding.
Vores psykoterapeut Erik Hougaard giver her en række gode råd til, hvordan du vender trygt og godt tilbage på jobbet efter stress.