Mulighedserklæring
Din arbejdsgiver kan bede om en mulighedserklæring når som helst i dit sygdomsforløb, også selv om du er blevet rask. Det kan for eksempel ske, hvis du har gentagne sygemeldinger.
En mulighedserklæring består af to dele. Første del udfyldes af dig og din arbejdsgiver på baggrund af en samtale. I skal tale om, hvad du ikke kan arbejde med, og om der er noget, som du godt kan arbejde med. Din arbejdsgiver må fortsat ikke spørge til diagnosen.
Se hvordan erklæringen ser ud.
Anden del af erklæringen udfyldes af din egen læge på baggrund af en samtale med dig. Lægen vil så vurdere din funktionsnedsættelse og arbejdsmulighederne. Lægen kan komme med sine forslag til skåneinitiativer og give en tidsmæssig vurdering.
En mulighedserklæring har til hensigt, at du bedst muligt fastholdes i jobbet. Du har ikke pligt til at påtage dig arbejdsopgaver, der ligger væsentligt ud over din jobbeskrivelse.
Din arbejdsgiver skal indkalde til samtalen om mulighedserklæringen med et rimeligt varsel og give dig en rimelig frist til at komme til lægen, inden erklæringen igen afleveres til arbejdsgiveren.
Bliver du indkaldt til en samtale med henblik på at udfylde en mulighedserklæring, har du pligt til at møde op, medmindre du har en rimelig grund til at udeblive – fx hvis sygdommen forhindrer dig i at møde op. I de tilfælde kan I holde samtalen telefonisk.
Kontakt os for nærmere rådgivning om, hvordan du skal forholde dig, hvis du er forhindret i at møde til samtale.
Bliver du væk fra samtalen uden en rimelig grund, kan din arbejdsgiver have ret til at tilbageholde løn/sygedagpenge fra og med den dag, hvor samtalen skulle have været holdt, til og med den dag, hvor samtalen bliver holdt. Udeblivelsen kan også i værste fald medføre bortvisning.
Afleverer du ikke mulighedserklæringen til din arbejdsgiver inden for fristen, kan din arbejdsgiver tilbageholde løn/sygedagpenge fra fristens udløb, og indtil mulighedserklæringen er modtaget. Også i det tilfælde risikerer du at blive bortvist.
Varighedsattest
Er din ansættelse omfattet af funktionærloven, kan din arbejdsgiver efter 14 dages sygdom anmode om en såkaldt varighedsattest, hvor lægen skal skrive, hvor længe han forventer, at du er syg.
Din arbejdsgiver kan bestemme, om attesten skal udfyldes af din egen læge eller hos en speciallæge. Det er ikke din arbejdsgiver, der bestemmer, hvilken speciallæge der skal udfylde attesten; det er din læge, der henviser dig til den relevante speciallæge.
Det er vigtigt, at attesten afleveres inden for den frist, din arbejdsgiver har fastsat; ellers kan du blive trukket i løn eller i værste fald risikere en bortvisning.