Børnene tages som gidsler

Børnene tages som gidsler i hamsterhjulet

Når vi er pressede på job, går det ud over vores børn. En ny undersøgelse, YouGov har lavet for Krifa, viser blandt andet, at hver 7. dansker ugentligt vrisser af deres børn, ligesom hver 3. dansker har sendt et sygt barn i vuggestue eller børnehave. Vi kan ikke være det bekendt, lyder det fra Krifas formand

Af Søren Fibiger Olesen, formand i Krifa 

Det har længe været en kendsgerning, at alt for mange voksne danskere er stressede og pressede på job, og at det både har alvorlige konsekvenser for disse mennesker og for samfundet generelt. Men en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Krifa, viser nu, at vi muligvis har overset en meget væsentlig gruppe i den ligning: vores børn.

Undersøgelsen viser nemlig, at mange af os tager frustrationerne med hjem fra arbejde og lader dem gå ud over vores børn. For eksempel vrisser hver 7. dansker ugentligt af deres barn, fordi de føler sig presset på job.

  • Ét er, når mistrivsel, travlhed og udfordringer på jobbet giver os søvnløse nætter, fysiske smerter og kronisk dårlig samvittighed. Det er slemt nok i sig selv. Men når det går ud over børnene, så må vi simpelthen slå bremserne i. Vi skylder vores børn at få styr på det her, siger Søren Fibiger Olesen, formand i Krifa.

    Sender syge børn i børnehave

    Det er ikke kun med skæld ud og dårlig stemning, vores børn mærker, at mange af os har svært ved at få enderne til at nå sammen. Faktisk har hver 3. dansker sendt et sygt barn i børnehave eller vuggestue.

  • I hvilken verden er det okay, at vi har skabt et samfund, hvor så mange forældre føler sig nødsaget til at sætte deres syge, pylrede barn ud i bilen, måske med Panodil i årene, og så aflevere det et sted, hvor barnet ikke kan få den omsorg, det har brug for, spørger Krifas formand og fortsætter:

  • I disse dage demonstrerer frustrerede forældre over manglende hænder i børnehaverne under ”Hvor er der en voksen”. Men man kunne jo passende spørge, om der er voksne til stede i de danske privathjem? Altså sådan rigtigt til stede - uden lige at skulle tjekke en mail. Det må vi altså også stampe i jorden over.

Undersøgelsen viser desuden, at næsten 3 ud af 10 danskere har store udfordringer med at få deres barn passet, når det er sygt mere end én dag.  Krifa foreslår i den forbindelse, at forældre bør sikres en lovbestemt ret til 15 dages frihed pr. barn om året i forbindelse med barns sygdom, så man aldrig kan føle det nødvendigt at aflevere et sygt barn i børnehave.

Fælles løsning

Det er både børn og forældre, der lider, når der ikke er den rette balance mellem arbejde og familieliv. Over 40 procent af danskerne har ifølge YouGov-undersøgelsen dårlig samvittighed over for familien på grund af arbejdet, og næsten hver 5. føler ofte eller meget ofte, at de ikke kan holde fri, når de har fri. Og står det til Krifa og Søren Fibiger Olesen, kan vi ikke længere adskille private og arbejdsmæssige udfordringer.

  • Balance mellem arbejde og privatliv er en udfordring, der er kommet for at blive. Derfor mener vi i Krifa, at det er vigtigt, at emnet bliver en fast del af fx MU-samtaler. Det er ikke kun medarbejderens problem – den indstilling er dybt gammeldags. Arbejdsgiver og medarbejder skal i fællesskab finde en løsning, som fungerer til fordel for begge parter.

Kontakt

Fie Rødkjær Møller, Pressekoordinator, tlf. 5138 1898, frn@krifa.dk 

Find andre pressekontakter her

Find pressebilleder her