Krifa: Der er penge at hente i trivsel

Krifa til regeringen: Der er penge at hente i trivsel

I stedet for at lukke huller i statskassen ved at sløjfe helligdage, bør man kigge på danskernes arbejdslyst. Her er der nemlig mange penge at hente til gavn for samfundet, lyder det fra Preben R. Jørgensen, adm. direktør i Krifa

Fra talerstolen på Christiansborg holdt Mette Frederiksen sin første åbningsredegørelse som statsminister for SVM-regeringen. Men der er ifølge Krifa ikke nok fokus på danskernes trivsel i regeringsgrundlaget, selvom der er meget at hente netop her.

- En forbedring af lønmodtagernes trivsel gemmer på mange positive effekter. Medarbejdere, der trives, går senere på pension, de er mindre syge, og de arbejder mere, viser vores forskning, som Videncenter for God Arbejdslyst har foretaget sammen med Kraka, siger Krifas adm. direktør Preben R. Jørgensen, og fortsætter:

- Hæver vi danskernes trivsel med bare ét enkelt point på en skala fra 0-100, er der tale om, at arbejdsudbuddet kan hæves med intet mindre end 4.407 årsværk. Det vil samtidig skabe en værdi på 47,6 mia. kroner til det danske samfund. Der er alle gode grunde til, at SVM-regeringen retter sin opmærksomhed mod danskernes arbejdslyst.

Regeringen svigter lønmodtagerne

Krifa mener, der er mange gode takter i regeringsgrundlaget og Mette Frederiksens tale f.eks. var det opmuntrende at høre, at bl.a. uddannelse er i fokus, og at uddannelse ikke kun skal være i begyndelsen af livet. Men ifølge Preben R. Jørgensen er der altså flere steder, hvor regeringen svigter de danske lønmodtagere.

- Vi skal holde til et langt arbejdsliv med trivsel. Og her er balance mellem arbejde og privatliv en af de allervigtigste faktorer. Derfor tror Krifa ikke på, at vi skal løse samfundets økonomiske problemer ved at tvinge danskerne til at arbejde mere og fjerne en af vores faste pauser, siger Preben R. Jørgensen, der tilføjer, at fagforeningen naturligvis kommer med et høringssvar til regeringens hastelovforslag om at fjerne store bededag.

Fagforeningen er desuden ikke begejstret for regeringens kamuflering af forringelserne på seniorområdet.

- De kalder det godt nok Arne Plus, men der er ingen tvivl om, at det er Arne Minus. Det er ringere vilkår, og det kan vi ikke være bekendt over for dem, der har knoklet et helt liv, lyder det fra Krifas talsperson.

Beskæftigelsesindsatsen skal have topprioritet

Det er ifølge Preben R. Jørgensen afgørende, at der i dette regeringsår kommer fokus på beskæftigelsesindsatsen, som har stærkt brug for at blive gentænkt.

- Vi har længe advokeret for mere frihed til den ledige, fordi vi ved, at de ledige er topmotiveret i den første tid, og det kan være en hæmsko, når de spændes for systemets stramme regeltyranni, siger Preben R. Jørgensen.

- Jeg ville ønske, at statsministeren havde været mere konkret i sin tale i dag. Men vi ser frem til de kommende udspil fra regeringen, som vi gerne bidrager til med vores viden og erfaringer, slutter han.

Publiceret 17. januar 2023