Ung kvinde sidder ved computer ved skrivebord, og leder efter en virksomhedspraktik
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Uddannelse/ Nyuddannet? Her er 6 gode råd til at få job gennem virksomhedspraktik
Forside/ .../ Nyuddannet? Her er 6 gode råd til at få job gennem virksomhedspraktik

Nyuddannet? Her er 6 gode råd til at få job gennem virksomhedspraktik

Som jobsøgende kan virksomhedspraktik give dig en fod inden for på arbejdsmarkedet. Læs her, hvordan du finder den rigtige virksomhed og får det meste ud af praktikopholdet.
Ikon artikel
Journalist
Troels Kølln

Det er et klassisk dilemma for nyuddannede: Det kræver erfaring at få et job, men det kræver et job at få erfaring.

Løsningen kan være virksomhedspraktik – typisk fire ugers arbejde i en virksomhed for dig, der er på dagpenge. Praktikken kan give mere erfaring, ny selvtillid og flere kompetencer – og forhåbentlig et nyt job.

Jobkonsulent i Krifa, Mette Willén, giver her ni gode råd til at få mest ud af virksomhedspraktikken.

1. Led efter de spændende virksomheder

- Jo mere du er bevidst om, hvad du vil have ud af virksomhedspraktikken, des bedre bliver det. Derfor bør du først overveje, hvad du gerne vil arbejde med, og hvilke opgaver der kunne spændende at løse. Brug det som rettesnor til at finde de rigtige virksomheder.

- Det helt store kodeord er research. Gå på LinkedIn og søg efter andre, der har samme uddannelse som dig. Hvor arbejder de henne? Og på Jobindex kan du søge efter gamle jobannoncer og på den måde finde virksomheder, der før har manglet folk som dig.

2. Netværk din vej ind i virksomheden

Du skal typisk sende en uopfordret ansøgning for at komme i virksomhedspraktik. Derfor er det bedst, hvis du kender nogen, der allerede arbejder i virksomheden.

- Men pas på med bare at spørge dem direkte, om de kan skaffe dig en virksomhedspraktik. Det kan sætte folk i forlegenhed, og det er sjældent deres beslutning. I stedet kan du spørge ind til virksomheden: Hvad arbejder de på lige nu? Og hvad har de brug for hjælp til?

- Det er altid bedst at ringe op, før du sender en ansøgning. Men sørg for at have noget kvalificeret at spørge om, som ikke lige står på virksomhedens website. Brug så anledningen til at sige: Jeg er lige blevet uddannet, og jeg kan måske bidrage til jeres virksomhed. Jeg kan tilbyde fire ugers gratis praktik, der ikke forpligter til noget. Er I interesseret i det?

3. Send en målrettet ansøgning

Jo mere målrettet, des bedre. Det er princippet for en god ansøgning, der skal ligne en almindelig uopfordret ansøgning.

- Tænk på: Hvad kan jeg bidrage med til virksomheden? Hvad har du lært på studiet, som kan være godt for dem? Og hvad har jeg ellers af erfaring?

4. Tal med din nye kolleger

- Når virksomhedspraktikken er faldet på plads, handler det om at være åben. Sørg for at tale med dine nye kolleger, også når du er i kantinen. At få et job handler ikke kun om faglige kompetencer, men lige så meget om det sociale. Er du en, de andre har lyst til at spise frokost med?

5. Sig det højt: Jeg vil gerne have et job

- Mange glemmer simpelthen at spørge chefen, om de kan blive fastansat. Men det er vigtigt at gøre, for arbejdsgiveren tænker ikke nødvendigvis over det selv. Bed chefen om en samtale, hvor du spørger: Hvordan synes du det går? Og hvad skal der til for, at jeg kan få et job her?

6. Brug dit nye netværk til at få job

- Hvis du er heldig, kan du gå direkte videre i et fast job i samme virksomhed. Men ikke alle virksomheder har brug for flere medarbejdere. I det tilfælde skal du huske at spørge: Har du en god idé til, hvem jeg ellers kunne kontakte?

- Husk hele tiden netværket. Sørg for at komme på LinkedIn med så mange som muligt. Og hold kontakten. Send en hilsen før feriesæsonen og gør opmærksom på, at du gerne kommer som vikar, hvis de har brug for det. Nu er du jo allerede inde i arbejdsopgaverne.


Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse