Erhvervspsykolog: Sådan holder du juleferie med god samvittighed

Mere end hver tredje dansker føler sig mere presset i december end resten af året ifølge en ny YouGov-undersøgelse. Af dem siger 45 procent, at det skyldes ekstra travlhed på jobbet op til jul. Bliv klar til juleferien med tre gode råd fra erhvervspsykolog Rasmus Højbæk.

Med under en uge til juleaften er der på mange arbejdspladser ekstra travlt, fordi opgaver skal afsluttes inden juleferie og årsskifte. Det presser mange danskere.

En ud af tre danskere føler sig nemlig mere presset i december end resten af året. Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af Krifa. Det er i høj grad de praktiske gøremål, der presser, men det er også jobbet. Af dem, der føler sig presset i december, siger knap halvdelen, at det skyldes ekstra travlhed på jobbet.

Det kan sætte en dæmper på julehyggen, hvis jobbet presser, og du tager bekymringerne med hjem, siger erhvervspsykolog i Krifa, Rasmus Højbæk. Han har tre gode råd til, hvordan du planlægger dig ud af travlheden de sidste par dage inden ferie – så du kan få en jul i ro og mag:

  1. Skab overblik.  Med under en uge til juleferie kan det være svært at nå alle arbejdsopgaver. Dan dig et overblik over dine opgaver med en liste, så du ved, hvad der skal gøres, inden du lukker ned på fredag - og hvad der kan vente til efter jul.

  2. Bed din chef om at prioritere. Når tiden er knap og opgaverne mange, kan det være svært at overskue, hvilke opgaver man skal prioritere først – for det hele kan føles lige vigtigt. Stop op, og få din leder til at prioritere.

  3. Hold fri, når du holder fri.  Hvis der er opgaver, du ikke kan nå, så accepter det – og tag hånd om det på den anden side af juleferien. For du skal give dig selv mulighed for at glemme arbejdet for en stund og holde en velfortjent juleferie med familie og venner.