Kvinde står og læser i en bog på et bibliotek

Sådan får du klæbehjerne

Bøgerne fra pensum hober sig op på dit skrivebord. Og bare tanken om at skulle huske de tusindvis af sider gør dig svimmel. Men hukommelsen kan faktisk trænes – læs ekspertens råd lige her.
Mette Reinhardt Jakobsen

- I teorien er alle lige gode til at huske. Alle kan lære alt, det kræver blot en fokuseret indsats. Jo flere dele af hjernen, du kan få i spil – taktilt, auditivt og visuelt – jo bedre vil du være til at huske.

Den opmuntrende besked kommer fra rådgiver Mads Brøbech fra kursusvirksomheden Apprehendo, hvor han underviser i husketeknikken Mindmap.

Han understreger, at en god hukommelse er et virkelig vigtigt redskab at have som studerende:

- Jo mere, du kan huske, jo mere ved du. Hvis du gerne vil lære noget, som du kan bruge fremover, så bliver du nødt til at lagre det i din hukommelse og repetere det jævnligt for at blive god til det.

De fire trin til at huske mere og bedre

Mads Brøbech giver følgende fire trin til en bedre hukommelse, som alle kan bruge:

  • 1
    Vær opmærksom

    En god hukommelse kræver, at du er opmærksom på det, du skal huske. Det er lige meget, om det er navne, ansigter, årstal eller formler. Hvis du ikke er opmærksom, registrerer din hjerne det ikke, og du vil naturligvis ikke huske det.

  • 2
    Vilje

    Selvom du har været opmærksom, vil du ikke automatisk huske det, du har læst eller oplevet. Hvis du for eksempel har set en film, husker du heller ikke alle detaljerne, selvom du var opmærksom, mens du så den. Derfor bliver du nødt til at sige til dig selv, at dette vil jeg huske. Når vi gør det, begynder vores hjerne at arbejde på at huske det.

  • 3
    System med sammenhæng

    Når du har sat dig for at ville huske noget, sker der faktisk det, at du automatisk udvikler et system, der husker det. Der findes mange hukommelsesteknikker. Helt almindelig notatteknik eller mindmaps er klassiske eksempler.

    Det vigtigste er, at det, du vil huske, ikke må stå alene. Det skal sættes i en sammenhæng med noget eksisterende viden i din hjerne. Jo flere ting du kan kæde sammen, jo nemmere bliver det at finde frem, når du skal bruge det. Alle er gode til at huske en eller anden ting: Musik, fødselsdage, telefonnumre eller veje. De tænker ikke over hvorfor, men spørger man ind til det, bliver det klart, at de netop har lavet et eller andet system, hvor tingene er sat i en sammenhæng.

  • 4
    Repetition – Repetition – Repetition

    Uanset, hvilket system du bruger til at fæstne din hukommelse, bliver du nødt til at repetere det, du vil huske. Jo bedre system, jo færre gange bliver du nødt til at repetere, men repetition er uundgåeligt.

    Du kan læse mere om hukommelsesteknikker på brughjernenbedre.dk

Kender du alle dine fordele i Krifa Start?

Vi tjekker din ansættelseskontrakt, rådgiver om studiestress og eksamensangst - og hjælper dig med at få drømmejobbet i hus.