Foto af en hånd med en nøgle i

Det er ok at være kræsen i jobsøgningen

Du må gerne stille krav til dit kommende job – det øger chancen for, at du får et job, du trives i. Lær her, hvordan du laver en 20/5-liste, som hjælper dig til at få styr på dine krav i din jobsøgning.
Anne Rahbek

Stil krav og få succes 

Når du er jobsøgende kan det være fristende at springe på det første jobtilbud, der byder sig. Men hvis du ikke er kræsen nok, risikerer du at mislykkes i jobbet, fordi det alligevel ikke var det helt rigtige for dig.  

Derfor er det en god idé, at du får styr på dine krav, og hvad der er vigtigt for dig i dit kommende job. Når du har styr på dine krav, er det lettere for dig at gå efter de jobs, der opfylder dem – og på den måde er chancen for, at du kommer til at trives og få succes i jobbet større. 

At du ved, hvad du vil have i et kommende job, er i den grad også noget, der vil skinne igennem i din jobsøgning. Når du er klar og tydelig om, hvad du gerne vil have, viser det engagement og selvsikkerhed - og hvilke arbejdsgivere, vil ikke gerne have sådanne medarbejdere?  

20/5-listen

En god måde at få styr på, hvad der skal til, før du trives eller mistrives i en stilling, er at lave en 20/5-liste.  

På listen skriver du først 20 elementer, som dit kommende job skal indeholde. Det kan være alt fra dine ønsker og krav til arbejdsopgaver, ledelse, virksomhedens størrelse eller placering. Herefter opstiller du fem ting, som du helst vil undgå i et kommende job, for eksempel manglende indflydelse, rutineprægede arbejdsopgaver eller for lidt samarbejde mellem kolleger.  

Når du har lavet listen, kan du bruge den til at finde de jobs, som opfylder dine vigtigste krav. Med 20/5-listen i baghovedet er det lettere at forudse, om jobbet er noget for dig. 

Kan jeg tillade mig at være kræsen i jobsøgningen?  

Ja det kan du. Det kan godt være, at du kommer til at afskrive nogle jobs, men så var det nok alligevel ikke det rigtige for dig.

Hvis du får et job, som ikke lever op til nogle af dine ønsker og krav, vil du måske have svært ved at trives - og det går ud over både dig selv og arbejdsgiveren. Det vil måske betyde, at du kort tid efter vil være jobsøgende igen. 

Tag listen med i CV’et

Du kan med fordel tage dele af din 20/5-liste med i dit CV. Listen fortæller både arbejdsgiveren noget om din arbejdsprofil og din personlighed, og den er med til at danne et helhedsindtryk af dig. 

Ved at tage dine krav til jobtrivsel med fra listen fortæller du arbejdsgiveren, hvad dine ønsker til fremtiden er. På den måde skiller du dig også ud fra de andre ansøgere ved at være viljestærk og vise, at du brænder for jobbet. Og måske vil arbejdsgiveren endda forsøge at imødegå dine ønsker, for det er jo en stor gevinst for jer begge, at du trives i jobbet. 

Læs meget mere om, hvad dit CV skal indeholde.

Få personlig sparring på din jobsøgning

Kunne du bruge en at vende alle dine spørgsmål om ansøgning, CV, karrieremuligheder osv. med? Så book en samtale med en af Krifas jobkonsulenter.