Effektiv jobsøgning for dig med læsevanskeligheder

600.000 danskere har det svært med ord og bogstaver, og det kan give udfordringer, når man skal søge jobs. Lyt til denne podcast og få gode råd om, hvordan du søger job med læsevanskeligheder.
Effektiv jobsøgning for dig med læsevanskeligheder
00:00:00
00:27:17
Bessie Rauff

Den teknologiske udvikling gør, at stadig flere job kræver læsning og skrivning på et vist niveau. Teknologien stiller mange og nye krav. Men omvendt kan teknologien også gøre det nemmere at læse og skrive på helt nye måder. IT-redskaber kan hjælpe med at gøre jobsøgningen mere overskuelig, hvis man har læsevanskeligheder.

Krifa har søsat et projekt, der skal hjælpe ordblinde og folk med læsevanskeligheder med en bedre og mere effektiv jobsøgning. Hvordan du kommer godt i gang med din jobsøgning har projektkonsulent Javan Krarup de Medeiros nogle bud på i denne podcast.


Tre gode råd til hvordan man kan lykkedes med jobsøgningsprocessen på trods af læsevanskeligheder

  • 1Tag ansvar for din jobsøgning og tænk positivt om dig selv
  • 2Find de hjælpemidler, som kan hjælpe dig, fx læse-op-funktioner og stavekontrol
  • 3Få altid nogen til at læse din ansøgning igennem, inden du sender den.
Lær mere om ordblindhed

Du har mulighed for teste hvor langt dine læsefærdigheder rækker - tag testen her!

Jesper Sehested har oprettet et inspirationsunivers, hvor du kan finde hjælp og støtte til et godt liv som ordblind - søg inspiration her!

Ordblinde/Dysleksiforeningen i Danmark er en handicaporganisation, som arbejder aktivt for at hjælpe mere end 300.000 ordblinde og deres pårørende. De giver dig gode råd til hjælpemidler og viden om ordblindhed - læs mere her!

Highligts fra podcasten

[1:18] Javan fandt først ud af, at han var ordblind, da han var 38 år. Det gav ham en forklaring på, hvorfor han tænkte anderledes.

[2:38] Javan var på arbejdsmarkedet i mange år, før han indså, at han var ordblind. I begyndelsen skjulte han det, fordi han synes, at det var skamfuldt ikke at kunne stave og læse lige så godt som andre. Men, til sidst måtte han tale med sin arbejdsgiver om læsevanskelighederne.

[6:12] At være ordblind eller have læsevanskeligheder gør det ekstra hårdt at søge jobs og ikke mindst finde frem til relevante jobs og få skrevet nogle gode ansøgninger.

[7:10] Det er vigtigt, at du forholder dig til, hvilke læse- og skrivekrav, der er til stillingen, så du ikke får søgt et job, som du hurtigt løber surt i.

[7:56] Vi har alle forskellige kompetencer. Det er vigtigt, at du beskriver dig selv i en jobansøgning ud fra de kompetencer og evner, du har.

[9:16] Som ordblind skal du finde kompenserende strategier, når du søger job. Husk at bruge teknologier, der er indbygget i computer og smartphones til at få læst tekster op. På den måde bruger du ikke alle kræfter på at læse dig igennem teksterne.

[13:03] Når du laver ansøgninger, så genbrug ord og sætninger fra jobannoncen i din ansøgning, så sparer du energi på at formulere dine sætninger, og samtidig bruger du det sprog, som virksomheden bruger.

[14:23] Synes du, det er svært at få skrevet ansøgninger, så brug dit netværk til at få anbefalinger og ideer til, hvilke virksomheder der kunne stå og mangle dine kompetencer.

[15:44] Måske du synes, det er pinligt at spørge om hjælp hos din A-Kasse eller Jobcenter. Dog er det ikke optimalt, da der er stor hjælp at hente til at få feedback og information om relevante workshop om jobsøgningen.

[17:48] Ordblindhed er i funktionsnedsættelseslovgivningen. Den giver fortrinsret for ordblinde ift. at blive kaldt til samtale. Det gælder især offentlige stillinger.

[20:00] Hvornår og hvordan skal du fortælle om dine læsevanskeligheder til en måske kommende arbejdsgiver? Du skal være positiv og være klar til at møde en barriere hos arbejdsgiveren.

[21:55] Der er tre modeller ift., hvornår du fortæller det. 1. Du siger det med det samme 2. Du konkluderer selv inden for prøveperioden. 3. Du fortæller det aldrig, fordi din ordblindhed ikke har betydning for din jobløsning.

[23:39] Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ordblind, kan VUC hjælpe dig med gratis test og undervisning.

[24:40] Tre gode råd; 1. Hav en positiv tilgang. 2. Find de rigtige teknologier, som kan hjælpe dig. 3. Få altid læst korrektur.

Hold dig opdateret på Krifa Podcast

Vi tager løbende nye og spændende emner op i vores Podcast og for at være sikker på at du får hørt det hele kan du nu abonnere og følge os på både Spotify, SoundCloud Apple Podcast og Google Podcast. Hop ind og abonner, så du ikke går glip af noget!